BIST 9.878
DOLAR 32,56
EURO 34,97
ALTIN 2.457,70
HABER /  DÜNYA

Cumhurbaşkanı Gül: Anayasa Mahkemesi’nin kararları memnuniyet verici

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Anayasa Mahkemesi’nin son kararlarını memnuniyet verici olarak görüyorum. Anayasa Mahkemesi’ndeki farklı görüşl...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Anayasa Mahkemesi’nin son kararlarını memnuniyet verici olarak görüyorum. Anayasa Mahkemesi’ndeki farklı görüşlere göre kararlar aldığı dönemleri hatırlarsanız. Hepsinin oy birliğiyle bu kararları almaları Türkiye’de evrensel hukukun olduğunu göstermektedir” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Habertürk’te katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2013 yılına dünya için baktığımızda, hala büyük ekonomik sıkıntıların gitmediğinin görüldüğünü belirten Gül, “Özellikle Avrupa’da çok büyük sıkıntılar var. Büyüme neredeyse durmuş vaziyette. Bu krizden hala çıkamadılar. AB kendi içinde yeniden yapılanma mücadelesi veriyor.
Obama tekrar seçildi ve yeni dönemine başlamış oldu ve yavaş bir gelişme var ama oradaki iyileşme bizleri zorluyor ve ters etkiliyor. FED’in kararları. Afrika’ya Asya’ya baktığımız da maalesef çok büyük sıkıntılar var. Arap Baharı beklenen ümidi söndürmüş vaziyette. Libya Başbakanı beni ziyaret etti. Hala bir kaos var. Tunus’ta daha iyimser bir diyalog ortamı var. Mısır’da seçilmiş bir cumhurbaşkanı düşürüldü, darbe yapılmış oldu. Gelişmeler kötü, çok sayıda insan hayatını kaybetti. Müslüman kardeşlerin terörist olarak ilan edilmesi üzücü. Ümit ederiz ki orada işler doğru gider. Irak’ta büyük sıkıntılar var. Sadece Ramazan ayında bile bin kişi öldü, dolayısıyla hala belini doğrultamayan bir ülke. Suriye’de olup bitenler içler acısı, 150 bine yaklaştı. Kimyasal silah kullanıldı. Büyük ızdırap var, İran’da yeni bir soluk var adete. Yeni hükümet seçimlerden sonra dünyayla bir diyalog içinde.”

“TÜRKİYE İÇİN ÇOK CANLI BİR YIL OLDU”
“Türkiye için çok canlı bir yıl oldu” diyen Gül şunları kaydetti:
“Özellikle Haziran ayına doğru İstanbul’daki Taksim Gezi, son tartışılan olaylar Türkiye’de bu yılda yapılan pek çok şeyi gizledi. Yüzde 4 büyüme gerçekleşti. Avrupa’nın en büyüyen ülkesi Türkiye oldu Ekonomi diğerlerinden daha iyi oldu. Çok temel meselelerde mesafe alındı.".
Çözüm süreciyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Gül, “Binlerce insan hayatını kaybetti. Binlerce şehit verdiğimiz bir olay. Artık konuşarak meseleleri halledebiliriz, sorunları çözebilir noktasına gelindi. Bu, Türkiye’nin en büyük meselelerinden birisi. Her eve neredeyse şehitler düşüyordu. Türkiye’nin bütünlüğüne zarar vermeyecek bir şekilde bunu halletme yönünde önemli bir gelişme oldu" diye konuştu.
2013 yılında demokratikleşme konusunda da önemli gelişmelerin olduğuna dikkati çeken Gül, "Muhalefetin sesli ve sessiz desteği oldu. Kadın hayatın içinde rahatlıkla olabilir’ oldu. Bu meseleleri gölgeleyen olaylar oldu İstanbul’da. Bir çevre meselesiyle başlayan olay çok farklı boyutlara gitti. Son iddialar da Türkiye’nin gündeminde önemli bir mesele oldu. Türkiye dünyayla Avrupa’yla bütünleşmiş bir ülke. Hepimiz aynı geminin içindeyiz. Hep beraber Türkiye’yi sıkıntılı ortamdan çıkarıp geleceğe taşımamız gerekir" ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE 10 YIL ÖNCESİNE KADAR DAHA ŞEFFAF BİR ÜLKE”
“Ben her şeyin çözülebileceğine inanıyorum. Türkiye kesinlikle kurumları çok daha çalışan bir ülke” diyen Gül, “Türkiye 10 yıl öncesine kadar daha şeffaf bir ülke. Ben bunları söylerken pembe manzara çizme gayreti içinde değilim. Dolayısıyla Türkiye’nin çözülemeyecek meselesi olmadığını düşünüyorum. Haziran’daki olaylar ile 17 Aralık’ta yaşananlar birbirinden farklıdır.
Kürt meselesinin konuşularak çözülmesi ve Türkiye’nin bütünlüğünü zedelemeyecek şekilde olması demokratik standartları yükseltilmesiyle olabilecek bir şeydir” dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN KARARLARI
Türkiye’de demokratik hukuk devletinde kuvvetler ayrılığı prensibinin olduğunu anlatan Gül, "Bunların ahenk içinde olması gerekir. Saygınlığını koruma sorumluluğu içindedir hepsi. Yasama ve yürütmeyle ilgili, seçim günleri geldiğinde bunlar işlerini iyi yapmazsa değiştirilirler. Anayasa Mahkemesi’nin son kararlarını memnuniyet verici olarak görüyorum. Anayasa Mahkemesi’ndeki farklı görüşlere göre kararlar aldığı dönemleri hatırlarsanız, hepsinin oy birliğiyle bu kararları almaları Türkiye’de evrensel hukukun olduğunu göstermektedir. Bu anlamda bu iyi bir gelişme" diye konuştu.
Gül, kesinlikle su götürmez şekilde objektifliğini kaybetmeyecek grubun yargı grubu olduğunu ifade ederek, çeşitli yanlışlıkların gideceği yerin idari ve cezai konuların gideceği yerlerin mahkemeler olduğunu belirtti. Buralara hiç gölgenin düşmemesi gerektiğine dikkati çeken Gül, "Eğer bu denemiyorsa, bu konuda çeşitli davalarla ilgili sıkıntılar ortaya çıkıyor, serzenişler varsa dikkatli olunması gerekiyor demektir" dedi.
Ergenekon, Balyoz soruşturmalarıyla ilgili Gül, “Bu konuda da açıkçası büyük serzenişler var yanlışlar yapıldı diye bazısında yüksek temyiz safhası bitti. Bazısında yargılama devam ediyor. Bir kişi için bile bir yanlış hata söz konusuysa bunun üstüne gidilebilir. Çeşitli çalışmalar da var, Barolar Birliği beni geçen gün ziyaret etti. Ama bu nihayette parlamentonun bileceği bir iştir. Muhakkak bir yanlış da yapıldı diye kararı da veremezsin. Şimdi bireysel başvuru safhası var. Böyle bir yoğun algı söz konusu olursa bakılabilir” diye konuştu.
(İHA)