BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Gül binden fazla imza atacak

Gül, yeni hükümetin yağdıracağı atama kararnamelerine imza atacak...

Abone ol

AK Parti Hükümetinin Köşk’e gönderdiği çok sayıda atama kararnamesi, 10. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından, “uygun görülmediğinden” ibaresiyle geri gönderilmiş olduğu için bugüne kadar Köşk’ten onay alamamış vekil bürokratlar asaleten atanma heyecanı yaşıyor.

İlk olarak medya ile ilişkilerini düzenleyecek başdanışmanlığa Ahmet Sever’i atayan Gül, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri ile Genel Sekretere bağlı birimlerin yöneticilerini belirleyecek.

Beklenen atamalar şöyle:

BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARI: AKP’den İstanbul milletvekili seçilen eski Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’in yerine henüz bir atama yapılmadı.

DSİ GENEL MÜDÜRÜ: Çevre ve Orman Bakanı olan Veysel Eroğlu’nun da eski makamı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü koltuğu yeni sahibini bekliyor.

MİLLİ EĞİTİM: Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı , Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü , Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı , Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı, Sağlık Bakanlığı Müsteşar yardımcılığı.

ETİK KURULU: AKP’den milletvekili seçilen Mehmet Sağlam’ın boşalttığı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanlığı’na da atama bekleniyor.

MERKEZ BANKASI:
Geçen yıl başkanlık ataması krize dönüşen Merkez Bankası’nda halen bir başkan yardımcılığı boş bulunuyor. Köşk’e ilk gidecek kararnamelerden birinin, MB başkan yardımcılığı atama kararnamesi olacağı tahmin ediliyor.

REKABET KURULU: Rekabet Kurulu Başkanlığı için kurum içinden 2 isim belirlendi. Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Karakelle ile Rekabet Kurumu Uzmanı Tarkan Erdoğan’ın isimleri, Bakanlar Kurulu’na gönderildi. Bakanlar Kurulu, adaylardan birini Rekabet Kurulu üyesi olarak atayacak.

BBDK: BDDK da uzun süredir iki üyelik boş bulunuyor.

SPK: Doğan Cansızlar’ın ayrılmasından sonra Turan Erol tarafından vekaleten yönetilen Kurul Başkanlığı’na atama yapılacak. Hükümetin Erol’u asaleten atamayı planladığı belirtiliyor.

DIŞİŞLERİ: Gül’ün ilk işlerinden biri daha önce kendi atadığı ancak Sezer tarafından veto edilen beş Müsteşar Yardımcısı’nı “asaleten” atamak olacak. Bu çerçevede Büyükelçiler, Feridun Sinirlioğlu, Uğur Doğan, Haydar Berk, Ünal Çeviköz ve Selim Kuneralp, “asaleten” Müsteşar Yardımcısı alacaklar.

KRİTİK KOLTUKLAR

TRT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: Hükümetle, 10. Cumhurbaşkanı Sezer’in bir türlü isim üzerinde anlaşamaması nedeniyle, TRT’nin genel müdürlüğü de yaklaşık 2 yıldır vekalelet yürütülüyor.

MGK GENEL SEKRETERLİĞİ: Gül, yine Dışişleri mensubu bir Büyükelçi olması beklenen yeni MGK Genel Sekreteri’ni de atayacak. MGK Genel Sekreterliği için adı geçen en güçlü adaylar, daha önce de hükümet tarafından bu göreve atanmak istenen Türkiye’nin Varşova Büyükelçisi Ecvet Tezcan ile, Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu. Yiğit Alpogan’ın Londra Büyükelçisi olarak atandığı Temmuz ayından bu yana MGK Genel Sekreterliğine, en kıdemli yardımcı olan Tümgeneral Orhan Akdağ vekalet ediyordu.