BIST 10.270
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.401,29
HABER /  GÜNCEL

Gözlemcileri bekleyen Suriyelilere ateş açıldı

'Göstericilere şiddet uygulanmadığını' denetlemek için Suriye'ye giden Arap Birliği gözlemcilerinin Şam'daki incelemesi sırasında, yakında toplanan göstericiler üzerine ateş açıldığı bildiriliyor.

Abone ol

Suriye askerlerinin başkent Şam'da Arap Birliği gözlemcilerinin inceleme yaptığı Duma semtinde protestoculara ateş açtığı bildiriliyor.

Gözlemcilerin ziyaret ettiği belediye binası yakınında bir cami önünde binlerce kişinin eylem düzenlediği; bu sırada açılan ateş sonucu en az dört kişinin öldüğü haber verildi.

Muhalif eylemciler ülke genelinde süren şiddet olayları sonucu son 24 saatte 20 kişinin daha yaşamını yitirdiğini söylüyor.

Bu bilgiler henüz başka kaynaklarca doğrulanmadı.

Şam'ın iki ayrı semtinde, gözlemcilerin geleceği haberi ile toplanan kalabalıkların bir kez daha ateş altında kaldığı bildiriliyor.

BBC Muhabiri Jim Muir, gözlemcilerin gittikleri yerlerde halkın şikayetlerini duyurabilmek için sokaklara çıkmaya daha da istekli hale geldiğine, bunun da şiddetin artmasına yol açtığına dikkat çekiyor.

Gözlemci heyetleri kilit kentlerde

Hafta başında ülkeye gidişleri ardından küçük gruplar halinde örgütlenen Arap Birliği gözlemcileri, bugün incelemelerini muhalif eylemlerin odaklandığı Dera, Hama ve İdlib kentlerine genişletti.

Hama'da sıkı güvenlik önlemleri alındığı ve çatılarda keskin nişancılar görüldüğü bildiriliyor.

Bir grup ise durumu gözlem altında tutmak üzere Humus'ta kaldı.

Ancak bazı Suriyeli muhalifler, gözlemcilerin neler olup bittiğini görmek için çaba sarfetmediğini öne sürüyor.

Gözlemcilerin Humus'ta 'ürkütücü bir şey olmadığını' söylemesi ve gösterilen işbirliğini övmesi Suriyeli muhalifleri öfkelendirmişti.

Eylemciler gözlemcilerin ülkedeki ilk iki gününde 40'tan fazla kişinin daha öldürüldüğünü kaydediyor.

BBC'nin gelişmeleri Lübnan'dan izleyen muhabiri Jim Muir, heyetin daha ilk günden ilişkileri soğutacak yorumlardan kaçınmak isteyebileceğini belirtiyor.

Muhalif Suriye Ulusal Konseyi'nden Usame Monaced, gözlemci ekibinin yetkisi ya da yaptırım gücünün bulunmadığını belirterek, ''Rejim kendisini ölü sayısını azaltmak zorunda bile hissetmiyor'' dedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı ise, ekibin Humus kentinde yeterince uzun kalmaması nedeniyle ekibin orada gerçekten ne olduğunu görme fırsatından mahrum kaldığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner ise, ''Gözlemcilerin işini yapmasına izin vermeliyiz, bırakın işlerini yapıp hükümlerini versinler'' dedi.

Gözlemcilerin uyulup uyulmadığını denetledikleri Arap Birliği barış planı, göstericilere şiddet uygulanmasına son verilmesini öngörüyor.

Ayrıca tüm silahlı kuvvetlerin kentlerden çekilmesi, tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması ve muhaliflerle diyalog süreci yürütülmesi isteniyor.

Suriye'de iktidarı 2000 yılında babasından devralan Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve rejim aleyhindeki gösteriler Mart ayında barışçı gösterilerle başladı.

Ancak son aylarda gerek siviller gerekse ordu safından kopan askerler güvenlik kuvvetlerine karşı silahla mücadele ediyor.

Esad yönetimi ise baştan bu yana güvenlik kuvvetlerinin silahlı terör örgütlerini hedef aldığını savunuyor.