BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,08
ALTIN 2.467,28
HABER /  GÜNCEL

Gorbaçov: Putin kendi halkından korkmamalı

Sovyetler Birliği'nin eski lideri Mihail Gorbaçov, Rusya'da çıkarılan yeni yasaları "yurttaş haklarına saldırı" olarak niteledi.

Abone ol

Sovyetler Birliği'nin eski lideri Mihail Gorbaçov Rusya'da çıkarılan yeni yasaları "yurttaş haklarına saldırı" olarak niteledi.

BBC'nin sorularını yanıtlayan Gorbaçov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "kendi halkından korkmamaya" çağırdı.

Gorbaçov, Putin'in yakın çevresini de "hırsızlar ve yolsuzluğa batmış yetkililer" ile dolu bir çevre olarak tanımladı.

Gorbaçov'un eleştirdiği yasalar arasında izinsiz gösteri düzenlemeye getirilen cezalar, ağırlaştırılmış iftira cezaları, vatana ihanet tanımının genişletilmesi ve internet üzerindeki sınırlamalar bulunuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü de Ocak'ta yayımladığı raporda Devlet Başkanı Putin'i "Sovyet dönemi sonrası en ağır siyasi baskılar"dan dolayı eleştirmişti.

Aralık 2011'deki parlamento seçim sonuçlarına yükselen itirazlar nedeniyle Moskova ve diğer büyük kentlerde düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerin ardından bazı muhalif liderler tutuklanmıştı.

Putin'in Kremlin'e döndükten sonra çıkardığı çok sayıdaki tartışmalı yasanın kendisini "şaşırttığını" ifade eden Gorbaçov, "Bunların hepsinin ortak yanı yurttaş haklarına saldırıdır" dedi.

Gorbaçov, "Halkın başkanlarından beklentisi, kendileri ile açık ve doğrudan diyaloğa girmesidir. Bunda gücenecek birşey yok. Dikkatini, Rusya'yı içinde bulunduğu zor durumdan çıkarmaya yoğunlaştırmalı" diye devam etti.

Mülakatı yapan BBC Moskova muhabiri Steve Rosenberg, Gorbaçov'un Putin'e giderek daha fazla eleştiri yönelttiğini ve bu durumun iktidar açısından rahatsızlık yarattığını vurguladı.

Putin'in zaman zaman "tepesinin attığını" ifade eden Gorbaçov, "Bir keresinde 'Gorbaçov'un dilini biraz kısaltmak lazım' demişti" diye iddia etti.

Herşey yolunda gitmediği için Putin'in oldukça gergin ve sıkıntılı olduğunu ve rejimde yeni düzenlemelere gitmesi ve tarzını değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Gorbaçov, "Aksi takdirde Rusya Arktik Okyanusu'nda bir buz parçası gibi sürüklenmeye devam edecek" dedi.