BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,81
ALTIN 2.476,81
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Google devletlerin takibini zorlaştıracak

Arama motoru Google, dünya çapındaki arama sonuçlarını şifrelemeye başladı. Atılan adımla devletlerin internet ortamındaki takibi de zorlaşıyor.

Abone ol

Son aylarda internet kullanıcılarının kişisel bilgilerinin ve hareketlerinin devletler tarafından takip edilmesi şirketleri harekete geçirdi.

Google, yaptığı açıklama ile arama sonuçlarını dünya çapında şifrelemeye başladı. Atılan adım özellikle Çin'deki sansürü ve Amerikan'ın Ulusal Güvenlik Teşkilatı NSA'in takibini zorlaştıracağı düşünülüyor.

Çin'deki bütün arama sonuçları Great Firewall of China adı verilen özel bir sistem yardımı ile sansürleniyor ve devletin karşı çıktığı içerikler yayınlanmıyor. Otomatik olarak yapılacak şifrelemenin bu sistemin işini zorlaştırması bekleniyor.

BAĞIMSIZ TAKİP YAPANLARIN İŞİ ZORLAŞACAK 

Google Yönetim Kurulu Başkanı Eric Schmidt, geçen yıl internette yapılan sansürlerle ilgili açıklama yapmış ve 'önümüzdeki günlerde internet sansürünü engellemek için yeni bir fırsat bulabileceğimize inanıyorum' demişti.

Yapılan düzenleme sadece sansürü değil aynı zamanda interneti takip eden NSA gibi devlet kurumlarını ya da bağımsız takip yapanların işini de zorlaştıracak.

Arama sonuçlarının şifrelenmesi konusunda sansür uygulayan ülkelerin nasıl tepki vereceği bilinmiyor. Ancak bu düzenlemenin ülkelerin Google aramalarını tamamen yasaklamasına neden olması da mümkün.

NSA