BIST 10.296
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.406,10
HABER /  EKONOMİ

Goodyearın Türkiye endişesi

Lastik devi Goodyear'ı Türkiye'deki bazı gelişmeler korkutuyor. İşte şirketin endişeleri..

Abone ol

Goodyear'ın Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinden sorumlu Başkanı Jarro Kaplan, işçilik maliyetlerinin bu şekilde devam etmesi halinde Türkiye'de yatırımlara devam etmeyeceklerini ve üretimi daha verimli hale
getirmek için küçülme yoluna gidebileceklerini bildirdi.

Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında genel olarak otomotiv sektörünün iyi olmasına rağmen, lastik endüstrisinde 2004 yılına göre yüzde 10 civarında bir daralma olduğunu söyledi.

Türkiye'deki üretim koşullarının rekabetçilikten uzaklaştığını, işçilik maliyetlerindeki artış ve güçlü TL'nin kendileri açısından bu konudaki belirleyici unsurlar olduğunu vurgulayan Kaplan, 15 yıl içinde Türkiye'ye yaptıkları 100 milyon doların üzerindeki yatırımların geri dönüşünün beklentilerin altında kaldığını ifade etti.

Jarro Kaplan, geçen yılın sonunda aldıkları bir kararla çalışan sayısını azalttıklarını ve yüzde 8 daha az çalışanla üretkenliği artırdıklarını belirterek, şöyle devam etti:

''Ancak yüksek maliyetlerin devam etmesi, kabul edilebilir bir durum değil. İşçilik maliyetlerinin bu şekilde sürmesi halinde kesinlikle yatırımlarımız devam etmez. Üretimi daha verimli hale getirmek için küçülme yoluna gidebiliriz. Şu aşamada bu gibi tedbirler alırız. Türkiye ve lastik endüstrisinde daha ileri gitmek için bir yol ayırımına, bir kavşağa gelmiş durumdayız. 2006, bizim için gelecek açısından çok kritik bir yıl. Ancak şu anda verilmiş bir karar yok. 2006'nın sonunu görelim.''

''TÜRKİYE BÖLGEDE 5-6 TAŞIYICI SÜTUNDAN BİRİ''-

Kaplan, Türkiye'ye gelen yabancı sermayeyi genellikle şirket birleşmeleri ve satın almaları şeklinde olduğu için pasif yatırımlar olarak değerlendirerek, ''Bu tabii ki çok iyi. Ama yatırımcı işin özüne, aktif ve pasif değerlere bakıyor. Yani asıl istihdam yaratacak, üretime yönelik aktif yatırımlara bakmak lazım'' dedi.

Türkiye'nin bölgede 5-6 taşıyıcı sütundan biri olduğunu, üretim ve maliyette daha rekabetçi olması halinde bu gücünü devam ettireceğini vurgulayan Kaplan, ''Pazar olarak her zaman önemini koruyacak Türkiye. Üretimde rekabetçiliğini koruduğu takdirde her zaman iyi bir ihraç merkezi olma gücünü sürdürecek'' diye konuştu.

Jarro Kaplan, Türkiye'de de yeni ürünleri piyasaya sürmeye devam edeceklerini belirterek, geçmişte kullanım oranı çok düşük olan kış lastiklerinin satışında ciddi artışlar olduğunu söyledi.

GOOD YEAR T.A.Ş.

Goodyear Tire and Rubber Company'nin Türkiye'deki iştiraki olarak 1 Eylül 1961'de kurulan Goodyear Lastikleri T.A.Ş., İzmit ve Adapazarı'nda üretim yapıyor.

Üretiminin yaklaşık yüzde 50'si çeşitli Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edilen İzmit fabrikasında tam çelik radyal kamyon/otobüs, traktör lastiği ve sırt kauçuğu üretiliyor.  Adapazarı fabrikasında da binek, hafif ticari ve zirai araçlar, kamyon/otobüs ve iş makinaları için lastik üretimi yapılıyor.