BIST 10.338
DOLAR 32,21
EURO 34,77
ALTIN 2.459,84
HABER /  SAĞLIK

Göbek bağı ne zaman kesilmeli?

Bebekler doğduğunda göbek bağının kesimini üç dakika geciktirmenin onların sağlığı açısından önemli olduğu ifade edildi.

Abone ol

Bilim insanlarına göre bebeklerin göbek bağının kesiminin ertelenmesi sağlıkları açısından iyi bir şey.

Kordon daha sonra sıkıştırıldığında kan demiri seviyesinin daha iyi olduğu önceki araştırmalarda ortaya çıkmıştı. Doğumdan hemen sonra göbek bağının kesilmesinin -ki şimdiki standart uygulama- bebeklerde demir eksikliği riskini getirdiği belirtildi.

Uzmanlara göre kordonun birkaç dakika daha anneye bağlı olmasının kan trasferine yardımcı olduğunu söyledi. Çoğu ülkenin standartlarına göre doğumdan bir dakikadan az bir süre sonra göbek bağı kesilir. Ama kordonun hemen kesilmesi anneden bebeğe plasenta yoluyla transfer olan kan miktarını düşürür ve bebeğin demir seviyesini etkiler.

Öte yandan kordonun kesilmesinin ertlenmesinin sarılık riskini artırabileceği belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü doğumdan bir ve üç dakika arası göbek bağının kesilmesini tavsiye ediyor. Ama uzmanlar 2007'de hazırlanmış bu klavuzun tartışmalı olduğunu öne sürüyor.

3911 kadın ve bebekleri ile yapılan son araştırmada göbek bağınıj kesilmesinin ertelenemsinin annenin kanama riskinde, kan kaybında veya hemoglobin seviyesinde ve bebeğin sağlığında bir değiliklik yaratmadığı tespit edildi.

Bebeğin göbek bağının kesilmesi durumunda doğumdan sonra bir ve iki gün arası hemoglobin seviyesi yüksek çıktı, 3 ve 6 ay arası demir yoksunluğu olasılığı daha az görüldü. Bunun yanında doğum ağırlığı göbek bağı kesilmesinin ertelenmesi durumunda yüksek oldu.

Adelaide Üniversitesi'nden Dr Philippa Middleton'ın liderliğinde yapılan araştırma The Cochrane Library dergisinde yayımlandı.