BIST 10.219
DOLAR 32,20
EURO 34,72
ALTIN 2.453,65
HABER /  SAĞLIK

Bebeğiniz çok ağlıyorsa dikkat!

Bir bebeğin ağlamasının tanı konulmayan sağlık sorunlarının çok önemli bir faktörü olabileceği belirtildi.

Abone ol

Ebevenyler için bebek ağlaması açlık, ağrı veya rahatsızlık belirtisi olarak görülür. Ama bilim insanları ağlamanın ince akustik özelliğinin -ki çoğu insan kulağı tarafından algılanamaz- bebeğin hastalığı hakkında önemli bilgileri tutabildiği belirtildi.

Brown Üniversitesi ve Rhode Island'daki Kadın ve Bebek Hastanesi'nden bir grup uzman yeni geliştirdikleri bilgisayar destekli alet ile bebek ağlamalarının akustik akortunu çıkardı. Uzman grup bebek ağlaması analizlerinin araştırmacılar ve doktorlar için yeni bir yöntem olmasını umuyor. Bu yöntemin çocuklardaki nörolojik sorunlar ve gelişme bozukluklarını tanımlamada yardımcı olacağı düşünülüyor.

Brown Üniversitesi'nden Stephen Sheinkopf "Farklılıkları göstermek açısından ağalama akustiğinde birçok durum var. Örneğin travmalı bebek veya hamile komplikasyonalrı sırasında beyin yaralanması veya premature doğumdaki sorunlar tıbbi etkilerin devamı olabilir. Ağlama analizi bebeklerdeki nöro-davranış ve nöro-biyolojik durumalrı ölçmek için önemli" dedi.

Journal of Speech, Language and Hearing Research dergisinde ayrıntılarıyla yer alan alet iki aşamada çalışıyor. Birinci aşamada sesler saniyenin binde biri şeklinde bölümlere ayrılı analiz ediliyor. İkinci böümde ise bu veriler alınarak daha geniş bir perspektrumdan bakılıyor. Uzmanalr otizm gibi birçok hastalığın işaretinni bu seslerde aranabileceğini söylüyor.