BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,84
ALTIN 2.432,61
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

'G.Kurmay artık MSB'ye bağlanacak!'

Başbakan Erdoğan'ın tek başına başkanlık ettiği YAŞ toplantısının ardından Genelkurmay'la ilgili radikal bir değişiklik daha geliyor

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kanal A daki "Görüş Farkı" programında son YAŞ toplantısını değerlendirdi.

Genelkurmay Başkanlığını Milli Savunma Bakanlığı'na bağlamak istediklerini açıklayan Bozdağ şunları söyledi:

"Genelkurmay, ne Başbakan'a ne de 'Başkomutanı' olan Cumhurbaşkanı'na bağlı değil. Sadece Başbakan'a karşı sorumlu. Bağlılığın olmadığı yerde sorumluluk ne kadar olur? Bu, demokrasi açısından bir ayıptır. Bu ayıbın uzlaşma zemininde düzeltilmesi, demokratik devletlerde olması gereken yer neyse onu temin etmek hepimizin görevidir. Askeri yargı-sivil yargı ayrımı da demokratik değil. Devlet bir tane ise yargı da bir tanedir. İki tane yargı olmaz. Yargının tekliği, devletin de tekliğini gösterir."

CHP DE ÖNERMİŞTİ

Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmasıyla ilgili öneriyi CHP daha önce dile getirmişti. AK Parti milletvekillerinin de çeşitli dönemlerde dile getirdiği bu öneri ilk kez hükümet kanadında yetkili bir isim tarafından dile getirilmiş oldu. 

GENÇ SUBAYLAR RAHATSIZ DEĞİL


Bozdağ emeklilik dilekçesi veren komutanlarla ilgili açıklamasında da daha önce Cumhuriyet gazetesinde yer alan, "Genç subaylar rahatsız" manşetine atıfta bulunarak yanıt verdi. Bozdağ, bugün itibarıyle Silahlı Kuvvetler'de bir sorun olmadığını belirterek, "TSK'da huzursuzluk olduğunu düşünmüyorum. Olsaydı kamuoyuna yansır, yansıtılır, emareleri ortaya çıkardı." dedi.

BAŞBAKANIN EŞ BAŞKANI OLMAZ

Bozdağ, YAŞ toplantısında Başbakan Erdoğan'ın masanın başında tek başına oturmasının geçici değil, kalıcı bir görüntü olacağını söyledi. Başbakan ile Genelkurmay Başkanı'nın yan yana oturmasının kanun ve teamül değil, fiili durum olduğunu öne süren Bozdağ, "O görüntü doğru değildi. Başbakan'ın ortağı, eşbaşkanı yoktur. Çünkü YAŞ'ın başkanı Başbakandır." dedi.

O MUHTIRAYI YIRTIP ÇÖPE ATTIK

Bozdağ 27 Nisan muhtırasının Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden kaldırılıp kaldırılmayacağı yönündeki soruya ise "27 Nisan e-muhtırası hükümet tarafından yırtılmış, layık olduğu yere, çöpe atılmış bir belgedir. Kıymet-i harbiyesi de yoktur. Orada durmasının, kaldırılmasının bir anlamı yoktur. O bir utanç belgesi olarak nerede durursa dursun, herkes nezdinde çöpteki bir kağıt parçasıdır" yanıtı verdi.