BIST 9.091
DOLAR 32,39
EURO 35,05
ALTIN 2.326,54
HABER /  DÜNYA

Gizli karargahtaki bomba röportaj

Özgür Suriye Ordusu'nun 'Genelkurmay' Başkanı ilk kez konuştu. Tuğgeneral Selim İdris'e göre Esad'ın en iyi dostu İsrail.

Abone ol

İNTERNETHABER -Özgür Suriye Ordusu'nun Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Selim İdris, Suriye'deki gizli karargahında ilk kez Türk gazetecilere konuştu.

Habertürk TV'nin Dış Haberler Müdürü Afşin Yurdakul ile Suat Toktaş'a röportaj veren İdris, bomba açıklamalar yaptı. ÖSO'nun Genelkurmay Başkanı'na göre Esad'ın en iyi dostu İsrail...

Asıl bomba açıklama ise PYD'yle ilgili... PYD cephesi ÖSO ile "savaşmazlık" anlaşması imzaladıklarını söylüyordu ancak gerçekte böyle bir anlaşma hiç yapılmamış.

İşte ÖSO lideri Selim İdris'in dünya medyası tarafından da büyük ilgi görecek açıklamaları;

SELİM İDRİS KİM?

Tuğgeneral Selim İdris, Suriye ordusunda 30 seneden fazla görev yaptıktan sonra kaçarak ÖSO'ya katıldı. Şimdi ise Özgür Suriye Ordusu'nun Genelkurmay başkanı...

Esad'dan nasıl kaçtığını şöyle anlatıyor;

"Devrim başladığından beri ordudan ayrılmaya karar vermiştim. Fakat doğru zaman biraz geç geldi. Çünkü ordudan ayrılmak o kadar kolay değil. Ailenizi güvence altına almak zorundasınız. Yoksa ayrılıp ülkeden çıkmanız çok tehlikeli. Rejim ailenizi yakalayıp öldürür.


RUSYA : Bizim Özgür Suriye Ordusu olarak rejime karşı verdiğimiz mücadelede başarı sağlamak için gereki silah ve mühimmata sahip olmamız çok önemli. Ondan sonra rsular da özgür suriye ordusunun beşar rejimi tarafından yenilmeyeceğinin farkına varacaklar. Bence bu bir dönüm noktası olacak, ve bu rusların nezdinde önemli bir etkisi olacak. Biz özgür suriye ordusu olarak Rusya'yı Suriye’de olanların bir parçası olarak görüyoruz, ve tarafsız değiller. Rejimi büyük sayıda silah ve mühimmatla destekliyorlar.

ESAD'IN EN İYİ DOSTU: Bence, israilin pozisyonu beşarı desteklemek. Çünkü o israil için iyi bir dost. 1973’ten beri israil’le savaşmadı. Mavi marmara ile ilgili olarak siyasilerin verdiği kararınsa suriye’deki çatışmalarla ilgili bir rolu olacağını düşünmüyorum.

ESAD ÜLKEYİ TERKEDERSE PAZARLIK YAPARIZ : Esad rejimiyle şu koşullar altında pazarlık ederiz: ilk önce beşar çekileceğini çok net bir şekilde açıklamalı. Hem kendisi, hem de ailesi ülkeyi terk etmeli. İkinci olaraksa güvenlik güçlerinin ve ordununu öldürme ve tahribat emri veren komutanları adalet önüne getirilmeli.

ÖSO KİMYASAL SİLAH MI KULLANDI? : Bize özgür suriye ordusunda kimyasal silah kullanmakla ilgili soru soruldu. Bu bir şaka olmalı. Bizim geleneksel silahlarımız yok. Silah ve mühimmatımız olmadığı için sıkıntı çekiyoruz. Rejim her seferinde özgür suriye ordusunun kimyasal silahı var diyerek uluslararası kamuoyunu aldatmaya çalışıyor. Bizim elmizde hiçbir kimyasal silah yok; ve kimyasal silahımızın olmasını da istemiyoruz.

Size özgür suriye ordusu ve kimyasal silahlar hakkında şunu söyleyebilirim. Batılı ülkelerdeki gazetelerde özgür suriye ordusunun kimyasal silah üretebileceğine dair haberler çıktı, fakat bunlar gerçekten doğru değil. Kimyasal silah üretemeyiz ve üretmeyeceğiz.

PYD İLE ANLAŞMA YALAN : İlk önce şunu belirtmek isterim ki, Suriye'de yaşayan Kürt kardeşlerimiz bugüne kadar diğer tüm Suriyelilerle aynı hak ve sorumluluklara sahip olmuştur ve hala sahiptir... Ancak bu dönemde, rejime karşı savaşıyorken, Özgür Suriye Ordusu'na karşı olarak PYO’nin rejimle birlikte savaştığına dair bilgi aldık. Ve gerçekten de ras al ein'de bize karşı savaştılar. Ayrıca uzlaşma sağlamaya çalıştılar ve pek çok gazetede özgür suriye ordusu ile uzlaşma yaptıkları yönünde açıklamalar yaptılar, ama bu doğru değil. Özgür suriye ordusu genelkurmay başkanı olarak burada tüm suriyeli yurttaşlara, tüm suriye halklarına arap yurttaşlara, kürt yurttaşlara ve türkiye'deki kardeşlerimize duyuruyorum ki, özgür suriye ordusu olarak bizim pyd ile vardığımız bir uzlaşma yoktur ve olmayacaktır. .

KÜRT DEVLETİ KURMAK İSTİYORLAR: Umuyoruz ki abdullah öcalan'ın mesajı, pyd'nin pozisyonu üzerinde olumlu bir etki yaratacak, ama gerçekte pyd suriye rejimini desteklemeye devam edecek diye düşünüyorum. Irak'taki Kürdistan gibi, kendi Kürt bölgelerini kurmak istiyorlar.

*Suriye bölünmeyecek. Suriye bilindiği gibi, şimdiki gibi bütün kalacak, ve biz ülkenin bütünlüğüne saygı duyuyoruz ve alevi ya da kürt bölgelerin kurulmasına izin vermeyeceğiz. Sünni, şii, hristiyan, alevi, arap, türkmen; suriye toplumunun parçası olan herkese özgürlük ve demokrasi sağlanması için savaşacağız.

ESAD'DAN SONRAKİ ORDU:  Beşar esadı devirdikten sonra suriye ordusunu yeniden inşa edeceğiz. Öldürme ve tahribata karışmamış askerleri orduya kabul edeceğiz. Askerleri sünni, şii, alevi, hristiyan, kürt, türkmen bir ordumuz olacak. Ve bu orduyu ülkenin ordusu olmak üzere eğiteceğiz. Bir ailenin ya da bir başkanı savunmak üzere değil.

ESAD'I 2 AYDA DEVİRİRİZ: Umarım bu dönem yarın başlar. Fakat eğer yeterli silah ve mühimmatımız olursa suriyedeki çatışmaları durdurabiliriz. Beşar esad rejimini düşürmemiz iki aydan fazla sürmez.

*Türkiyeye ve uluslararası topluma mesajım şu ki, biz suriyede bir diktatörlüğe karşı, katil bir rejime karşıi iki senedir suriye’de insan öldüren bir rejime karşı mücadele yürütüyoruz. Biz kardeşlerimizden insaniyet namına silah ve mühimmat desteği istiyoruz ki ölümleri durdurabilelim. Türkiyedeki bütün kardeşlerimize her türlü siyasi, insani ve tıbbi destek için teşekkür ederiz. Siz türkiyedekilere hatırlatmak isterim ki tarihin bir döneminde biz tek bir ülkeydik: türkiye, suriye ve diğer ülkeler. Suriyeyi özgürlüğüne kavuşturduktan sonra, türkiye ve suriye arasında bir sınır görmemeyi umuyorum.