BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,76
ALTIN 2.440,32
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Cep telefonunuzu yastık altına koymayın

Artık hayatımızın bir parçası olan cep telefonları, modemler her yerde. Peki bu elektromanyetik kirliliği nasıl en aza indirebiliriz...

Abone ol

Elektromanyetik Kirliliği Önleme, Ölçme, Araştırma ve Eğitim Deneği (TEMKODER) ‘Elektromanyetik Kirlilik Konusunda Çocuklarımızı Bilinçlendirme Projesi Araştırma Raporunu’ tamamladı.

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile tamamlanan çalışmada önemli tespitler yer alıyor. Yapılan anketler sonucunda öğrencilerin yüzde 89,8’i cep telefonu, yüzde 56,9’u dizüstü bilgisayar, yüzde 45,6’sı da kablosuz modem kullanıyor.

CEP TELEFONU SATIN ALANLAR "SAR" DEĞERİNİ BİLMİYOR 

Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 52 okul ve 5 bin öğrenci ile yapılan anket verilerine göre öğrencilerin yüzde 56,8’i teknolojik cihazlarla yoğun şekilde iç içe yaşıyor. Öğrenciler teknolojik cihazlardan en çok cep telefonunu kullanıyor. Öğrencilerin yüzde 89,8’i cep telefonu, yüzde 56,9’u dizüstü bilgisayar kullanırken yüzde 45,6’sı da kablosuz modem kullanıyor. Ayrıca ankette cep telefonu satın alınırken sağlık yönünden önemli olan SAR değerinin bilinmediği ve baz istasyonları güvenlik sertifikasının bilinirliğinin yeterli olmadığı tespit edildi.

CEP TELEFONLARI ÇALAR SAAT GİBİ KULLANILMAMALI 

Yapılan anketler sonunda hazırlana raporda ise öğrencilere teknolojik aletlerin elektromanyetikten korunma konusunda bilgilendirme yapıldı. Cep telefonunun çalar saat gibi kullanılmaması, yastık altına koyulmaması ve yatak odasında bulunmaması gerektiği aktarıldı.

CEP TELEFONU KULLANILACAKSA KULAKLIKLA KULLANILSIN 

Cep telefonunu eğer uzun süre kullanılacaksa kulaklıkla kullanılması gerektiği bilgileri verildi. Bilinçlendirme raporunda yer alan diğer bilgiler ise şöyle sıralandı:

CEBİNİZDE DEĞİL ÇANTANIZDA TAŞIYIN

Cep telefonunu cebinizde değil çantanızda taşıyın. Cep telefonu ile konuşurken karşı taraf cevap verinceye kadar telefonu kulağınızdan uzak tutun. Dizüstü bilgisayarları vücuda temas ettirmeyin ve mutlaka masada kullanın. Kablolu interneti tercih edin. Uyurken modeminizi kapalı hale getirin.

BEDAVA DAKİKALARIN SINIRLANDIRILMASINI İSTİYORUZ

Elektromanyetik kirliliği konusunda bilgi vermek için 2010 yılında yola çıktıklarını belirten TEMKODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayramoğlu “Mevzuatta gördüğü eksiklikleri gerekli yerlere ileterek yönetmeliklere girmesini sağlıyoruz” dedi. Çocuklarımızın fütursuzca kullandığı teknolojik cihazlarla ilgili seminerler yaptıkları bilgisini veren Bayramoğlu, “2011 yılından bu güne kadar 102 seminer yaptık. Toplam 15 bin öğrenciye hitap ettik.

ELEKTROMANYETİK KONUSUNDA ÇOCUKLARIMIZ BİLİNÇLENMELİ

Elektromanyetik Kirlilik Konusunda Çocuklarımızı Bilinçlendirme Projesi Araştırma Raporunu İçişleri Bakanlığı Dernekler Başkanlığı’nın desteği ile yaptığımız bir proje. 52 okulda 5 bin öğrenciye anketler düzenlendi. Seminer öncesi ve sonrası yapılan anketlerle farkındalık düzeyi belirlendi. Gençlerimize verilen bedava dakikaların sınırlandırılmasını istiyoruz. Baz istasyonları ile ilgili hazırlanan güvenlik sertifikaların halkın anlayacağı dilde hazırlanmasını istiyoruz. SAR değerlerinin cep telefonları kutularının üzerine yazılmasını istiyoruz. En çok güvenli internet konusunda soru geldi ve bununla ilgili konuda da araştırma yapmayı düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.