BIST 10.248
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.396,37
HABER /  GÜNCEL

Genetik şifrelerimizi çaldılar

Türkiye'nin ilk ve en büyük kemik iliği bankası skandalla sarsıldı. 30 bin donörün genetik şifreleri kimlerin eline geçti?

Abone ol Türkiye'nin ilk ve en büyük kemik iliği bankasında büyük skandal! Yaklaşık 30 bin donörün genetik şifreleri ve adreslerinin yer aldığı dosyalar bilgisayardan izinsiz kopyalandı. Mafyanın eline geçerse "facia" olur uyarısı yapıldı.

İstanbul Tıp Fakültesi bünyesindeki Kemik İliği Bankası’nda kayıtlı yaklaşık 30 bin donörün tüm genetik şifreleri ve adreslerinin yer aldığı dosyaların kopyalandığı iddia edildi. Kurumun eski koordinatörü Sarper Diler, avukatı Hasan Hüseyin Ünal aracılığıyla, gizlilik ihlali gerekçesiyle dekanlık ile kurum başkanı Prof. Mahmut Çarin’e ihtarname çektirdi.

‘BİLGİSAYARLARDA ŞİFRE YOK’

ÜNAL aracılığıyla çekilen ihtarname, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SSK Bölge Müdürlüğü ve İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne de gönderildi. ‘Donör bilgileri, şifresi olmayan bilgisayarlarda asistanlar tarafından iş saatleri dışında kullanılmış’ diyen Ünal ‘Vericilerin hayatları riske atan bir durum bu. Şu an 30 bin vericinin hayatı tehlikede’ diye konuştu.

Mafyanın eline geçerse facia olur

DONÖRLERİN bilgilerinin ticarete neden olabileceğini vurgulayan avukat Hasan Hüseyin Ünal ‘Hatta bu liste, organ mafyasının eline geçerse ilik nakline ihtiyaç duyanlara, ‘Şu kadar para verirseniz, size kemik iliği temin ederiz’ denebilir. Bu da faciaya yol açar’ dedi.