BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,12
ALTIN 2.507,41
HABER /  GÜNCEL

Tarihi siperler onarılıyor

Kanlı çarpışmaların yaşandığı siperler elden geçiriliyor. Conkbayırındaki tarihi siperler onarılıyor.

Abone ol

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşları'nda kahramanca mücadele eden Mehmetçiğe, ''Size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum...'' diye seslendiği Conkbayırı'ndaki siperlerin onarılması için çalışma başlatıldı.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü İsmail İşeri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Kara Savaşları yıldönümü törenlerinin icra edileceği önemli noktalardan biri olan Conkbayırı'ndaki siperlerde meydana gelen bozulmaların, çok kötü bir görünümün oluşturduğunu söyledi.

İşeri, siperlerin 1970 ve 1980'li yıllarda elden geçirildiğini dile getirerek, ''1994 yılında yaşanan büyük orman yangınının ardından siperler bir kez daha onarıldı. Ancak aradan geçen yıllarda siperlerde bozulma ve dağılmalar meydana geldi'' dedi.

Çanakkale Savaşları'nda itilaf devletlerinin en önemli hedeflerinden birini oluşturan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün Mehmetçiğe, ''Ben size taarruzu emretmiyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında, yerimize başka kuvvetler ve komutanlar kaim olabilir'' diye seslendiği Conkbayırı'nda bulunan toplam 911 metre uzunluğundaki siperlerin onarımına başlandığını anlatan İşeri, siperlerin 450 metrelik bölümündeki çalışmaların, Çanakkale Kara Savaşları'nın 93. yıldönümüne yetiştirileceğini bildirdi.

İşeri, siperlerin yapımında daha sağlam olduğu için karaçam türü ağaçların kullanılacağını belirterek, şöyle konuştu:

''Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı alanlar içinde ayrı bir önemi bulunan Conkbayırı'ndaki 911 metre uzunluğundaki siperlerin yapımında ilk kez uzun yıllar bozulmadan ve dağılmadan dayanabilen ağaç direkler kullanılacak. Direklerin Conkbayırı'na getirilmesinin ardından siperlerin yenilenmesine başlandı. Yenileme çalışmalarının tamamlanmasının ardından siper içi temizlik ve geçiş köprüleri yapılacak.''

İşeri, siperlerde yürütülen çalışmaların 40 bin YTL'ye mal olacağını ifade etti.