BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

DTPden radikal 301 önerisi

301. madde Ankara'nın sıcak gündeminin ilk sırasında. DTP'nin de bir görüşü var. Ama diğerlerinden çok farklı..

Abone ol DTP Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesini tümden kaldırılmasını önerdi. Aksi düzenlemelerin hiç birine destek vermeyecek.

Parti grup toplantılarının ana gündem maddesi 301 oldu. Bu maddedeki derin görüş ayrılıkları hayli çarpıcı.. MHP ihanet yasası olarak yeni 301. maddeye DTP, bambaşka bir yorum getirdi.

TOPLUM İKİ TERCİHE ZORLANIYOR

DTP'li Ahmet Türk partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, AK Parti ile DTP hakkında açılan kapatma davalarını ''sivil siyasete müdahale'' olarak değerlendirdi.  Toplumun, ulusal-milliyetçi-şoven çizgiyle siyasal İslam çizgisi arasında tercihe zorlandığını iddia eden Türk, ''Bu toplumun çizgilere ihtiyacı yok, demokrasiye ihtiyacı var'' dedi.

''301'İN TÜMDEN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ''

TCK'nın 301. maddesinin değişikliğine ilişkin kanun teklifini eleştiren Türk, ''Teklif neresinden tutarsan tut, 301'in ruhunu korumaya yöneliktir. İşte deniyor ki soruşturma izni Cumhurbaşkanında mı olsun, Adalet Bakanında mı? Şimdi sorun bu mu? Önemli olan bu soruşturmaları ortadan kaldırmak, aydınlarımızı, yazarlarımızı bu soruşturmalardan kurtarmak değil midir?'' diye sordu.

''Biz Hrant Dink'in katili 301'in tümden kaldırılmasını istiyoruz'' diyen Türk, konuşmasını şöyle tamamladı:

''301'i tümden devreden çıkarmayan hiçbir düzenlemeye destek vermeyeceğiz. Burada tek sorun 301 de değil. TCK'da düşünce özgürlüğünü sınırlayan buna benzer maddeler var. Örneğin 215. madde 'suç ve suçluyu övme' fiilini düzenliyor; 220. madde 'örgüt propagandasını' kapsıyor...

"VAR MI CESARETİNİZ?"

Meclise son dönemde gelen toplam 154 fezlekeden 62'si DTP'liler hakkında. 20 kişilik grubumuz var ama 3 katı fezleke ortalıkta dolaşıyor. Ve bu fezlekelerin büyük çoğunluğu bu maddelere dayanıyor. Şimdi bunları görmeyeceksiniz, sadece 301'deki bir makyajla göz boyamaya çalışacaksınız. Bunun kabul edilir bir tarafı yok. İşte AKP'nin zihniyetinin ne olduğu bu durumla da bir kez daha ortaya çıkıyor. Eğer düşünce özgürlüğünden yanaysanız, dürüstseniz o halde diğer maddeleri de kaldırın. Var mı buna cesaretiniz?''