BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,58
ALTIN 2.387,17
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay'ın Ege tatbikatları iptal!

TSK2'ın en geniş kapsamlı milli tatbikatı Denizkurdu-2011 ve Efes-2011 iptal edildi

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı, Ege'de yarın başlayacak Denizkurdu-2011 ve Efes-2011 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatları'nın iptal edildiğini bildirdi. Gerekçe açıklanmadı. Sürpriz iptale, Türkiye ile Yunanistan arasında gelişen dostluğun ve turizm sezonunun başlamasının neden olduğu tahmin ediliyor

Deniz, Kara ve Hava Kuvvetleri tarafından ortak icra edilen Denizkurdu ve Efes tatbikatları son gün Gerelkurmay Başkanlığı'nca yapılan bir açıklamayla iptal edildi

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde dün akşam saatlerinde yayınlanan bir duyuru ile Denizkurdu ve Efes 2011 tatbikatlarının iptal edildiği açıklandı. Bugün gerçek atışlı "seçkin gözlemci günü" yapılması planlanan tatbikatların neden iptal edildiğine ilişkin açıklama yapılmazken, tatbikatı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, kuvvet komutanları ve birçok ülkeden gözçlemcinin izlemesi bekleniyordu. 2 yılda bir düzenlenen "Denizkurdu" ve her yıl düzenlenen "Efes" askeri tatbikatlarının ilk kez iptal ediliyor olması şaşkınlık yarattı.

DENİZKURDU 2 YILDA BİR YAPILIYORDU

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın planlı tatbikatlarından olan "Denizkurdu" iki yılda bir Ege ile Akdeniz'de gerçekleştiriliyor ve tatbikata Hava Kuvvetleri Komutanlığı da destek veriyordu. Tatbikatın ilk safhasında donanma gemileri kıyı kentelerindeki limanlara uğruyor ve halkın gemileri gezmeleri serbest oluyordu. İkinci safhada Doğu Akdeniz ve Ege'de denizde denetim çalışmaları yapılırken, tatbikatın üçüncü safhasında "seçkin gözlemci günü" düzenleniyor ve Cumhurbaşkanı, Başbakan ve kuvvet komutanlarının da katılımıyla fiili atış tatbikatı yapılıyordu.

Son olarak 2009 yılında düzenlenen "Denizkurdu 2009" kapsamındaki atış tatbikatlarına Deniz Kuvvetleri, 11 fırkateyn, 14 hücumbot, 3 korvet, 8 denizaltı, 14 yardımcı gemi, 4 uçak ve 8 helikopter ile katılırken, Hava Kuvvetleri ise F-16, F-4 RF-4E keşif ve KC-135 yakıt ikmal uçağıyla katılmıştı.

EFES HER YIL YAPILIYOR

Deniz, Kara ve Hava Kuvvetleri'nin katılımıyla her yıl Ege Denizi'nde gerçekleştirilen "Efes Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nda" ise kuvvetlerin ortaklaşa çalışmaları değerlendiriliyordu. Ege Ordusu Müşterek Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından sevk ve idare edilen tatbikat kapsamında, ortaklaşa fiili atışlar yapılıyor ve TSK'nın yeni envarterleri test ediliyordu. Tatbikatın ardından ise değerlendirme toplantıları yapılıyor ve başarı puanlanıyordu.