BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,98
ALTIN 2.502,91
HABER /  EKONOMİ

Herkese ücretsiz web sitesi

Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, bankasının yeni Ticaret Yasası'nın zorunlu kıldığı web sitelerini müşterilerine ücretsiz yaptıklarını açıkladı.

Abone ol

İNTERNETHABER (ŞANLIURFA)  Hasat Kart Turu ile son iki aydır Anadolu'da 1.250 köy ve 40 bin çiftçi ile görüşen Şekerbank, bu yıl ki turunu Şanlıurfa'da  tamamladı.

Bu turlar kapsamında Anadolu'da bankacılık ile tanışmamış kimse kalmasın diye uğraştıklarını söyleyen Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, 20 bin müşteriye internet sitesi açabilecek kaynağa sahip olduklarını açıkladı.

2012'DE WEB SİTESİ MECBURİ OLACAK

Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu'na göre işletmelere web sitesi yapma zorunluğu geleceğini belirten Yıldız, "Önümüzdeki haftalarda devreye girecek uygulama kapsamında, Üreten Paket sahibi esnaf ve işletmeler, uretenedestek.com sitesi üzerinden kendi web sitelerini ücretsiz kurabilecek, kendilerine ayrılan bölümde ürün ve resimlerini kolayca ekleyip çıkarabilecekler. Şekerbank'ın sağladığı altyapı desteği ile milyonlarca internet kullanıcısına seslerini duyurabilecek olan esnaf ve işletmeler, böylelikle işlerini büyütebilecekler" dedi.

KONFEKSİYON DEĞİL TERZİ USULÜ BANKACILIK

Şuan da 20 bin müşteriye web sitesi açabilecek kaynağı ayırdıklarını söyleyen Yıldız Şekerbank'ın bankacılık anlayışını da şöyle açıkladı:

"Biz konfeksiyon bankacılığı değil, terzi usulü bankacılık yapıyoruz. Bugüne kadar bankalar tarafından küçük işletmelere bakış yoktu. Doğru bir kredilendirme yapılamıyordu. Biz terzi usulü bankacılık ile bu kesime dokunduk" diye konuştu.

Genelde bankaların küçük işletmelere kredi verirken ya ticari tarafta mali tabloları inceleyip belli kalıplar içerisinde otomatik yanıt verdiklerini ve ya bireysel tarafta scoring yöntemi ile kredi kararı aldıklarını ifade eden Yıldız "Biz terzi usulü bankacılıkta mali tabloları değil, müşterinin bilançosunu çıkarıyoruz. Bu kişi kaç yıldır bu işi yapıyor, kaç senedir dükkanı aynı yerde diye inceliyoruz. Müşteri ile bire bir görüşüp kredi meblağı ve ödeme planı belirleyerek de kişiye özel kredi çıkarıyoruz. Konfeksiyon usulü dar kalıplardan faydalanmıyoruz" dedi.

TARIMDA YÜZDE 25'TEN FAZLA BÜYÜYECEĞİZ

Şekerbank'ın toplam tarım kredilerinin 500 milyon liraya dayandığını belirten Yıldız, toplam krediler içerisinde yüzde 5.5 tarım kredisi oranını yılsonunda yüzde 6.5-7'ye çıkarmak istediklerini söyledi. Yıldız, tarım kredilerinde yüzde 25'in üzerinde bir büyüme hedeflediklerini sözlerine ekledi.

4 yıldır Anadolu'yu gezdiklerini hatırlatan Yıldız, toplam 75 bin hasat kartın yüzde 80'inin bu ziyaretlerden oluştuğunu söyledi. Yıldız yılsonu kart hedeflerinin 100
bin hasat kart olduğunu kaydetti.

DNA'SINDA OLMAYAN TARIMDA SIKINTI YAŞAR

Son dönemde bankacılık sektörünün tarım kredilerine yöneldiğine değinen Yıldız, "Şekerbank 59 yıl önce pancar üreticilerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruldu. Dolayısıyla tarım bankacılığı bizim DNA'mızda var. Artan rekabet bizim için iyi bir şey. Ancak tarım bankacılığı tecrübe isteyen bir alan. DNA'sında olmayan sıkıntı yaşayabilir" diye konuştu.