BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,07
ALTIN 2.468,49
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Gemlik yamaçlara taşınıyor

Deprem tehdidindeki Bursa Gemlik'te büyük kentsel dönüşüm 3 bin konut ile başlayacak.

Abone ol

Deprem riski balçık zemin sebebiyle yüksek olan Bursa'nın Gemlik ilçesi, yamaçlara taşınıyor. Belediyenin öncülüğünde 3 bin konutluk TOKİ şehri oluşturulacak.

Cihadiye ve Manastır bölgesindeki makilik alanlarda 5 ve 10 katlı tamamı deniz gören daireler yükselecek.

Bursa Nazım İmar Planı'nda ilçe merkezinin yamaçlara taşınması ön görülürken, Gemlik Belediyesi de kentsel dönüşüm ile alakalı yol haritasını belirledi.

Başkan Refik Yılmaz 2 yıllık icraatlarını Atatepe Sosyal Tesislerinde Bursalı basın mensupları ile paylaştı. Başkan Yılmaz, özel sektöründe katılımı ile yamaçlarda yeni Gemlik'in inşasını hedeflediklerini söyledi. İlk etapta Cihadiye ve Manastır Mahallesi'nin üzerindeki hazineye ait makilik alanlarda 3 bin konut planlaması yaptıklarını anlatan Başkan Refik Yılmaz, bu projelerin hazırlanmasının Gemlik'li mimarların yardımı ile ilçe de yapılacağını söyledi.

5 ve 10'ar katlı bloklardaki bütün dairelerin deniz manzaralı olacağına işaret eden Başkan Yılmaz, "Balçık diye tanımlanan merkezdeki yerleşimi, yamaçlara taşımayı hedefliyoruz. Bu bir süreçtir. Biz Cihadiye ve Manastır bölgesini rezerv alanı ilan ettik. Zemin etüdlerini yaptık. Hangi alanın ne kadar konut alacağını hesaplamaya başladık. Şimdiye kadar olan TOKİ projelerinden farklı olarak, mimari projeleri ilçedeki mimarlar ile birlikte hazırlanacak. 2013 yılı bitmeden TOKİ ile temel atmayı hedefliyoruz. Sosyal donatı alanları, çocuk oyun parkları ve camisi ile güzel bir yeni alan oluşturulacak. Evi ovada olup, evi depreme dayanıklı olmayan binaların sahiplerine bu yeni binalarda öncelik hakkı verilecek. Altı balçık olan ovada 30-40 yıllık yapılarla takas edeceğiz. Vatandaşların çok büyük beklentisi var. Bu bölgede 20 bin konut yapılsa talep olacağını düşünüyoruz. Biz ilk etapta TOKİ kanalı ile 3 bin konut yapacağız. Binası kötü olanlar öncelikle hak sahibi olacak. TOKİ daireleri 80-90 bin lira civarındadır. Ovadaki evler 40-50 bin lira değerdedir. Aradaki farkları da vatandaştan alacağız. Aradaki farkı 10 yıl gibi uzun vadeli borçlandırma ile hak sahiplerinden tahsil edilecek. Güvenilir sağlam binalara taşınma başlayacak. Özel sektörün de bu bölgelerde binalar yapmasını özendireceğiz. Orta ve yüksek gelir grubuna yönelik sağlam, konforlu yeni binaların da özel sektör tarafından yapılarak bu bölgenin gelişmesini sağlayacağız. Gemlik yamaçlara doğru çekilmeye başlanacak" dedi.

Kentsel dönüşümde de vatandaşa örnek olmak için kendi eski belediye binasını yıkarak işe başladıklarını kaydeden Başkan Yılmaz, iskele meydanını kamulaştırmalar ve takaslarla genişletip yeniden dizayn ettiklerini ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi ile ilçede alt yapı çalışmalarını hızlıca yürüttüklerini anlatan Başkan Yılmaz, "Adliye binası ve Gazhane caddesi her yağmurda su altında kalırdı. Şehir merkezi en ufak yağışta göle dönen bir ilçe görünümünden Gemlik'i kurtardık. Yapılan yeni yollar, kanal çalışmaları ve parklarla Gemlik'in çehresi değişti. Şu anda Kumsaz'da hazineden 530 dekarlık alanı da devralarak Büyükşehir Belediyesi ile Bursa'nın ikinci büyük parkının inşaatına başlıyoruz. Gemlik'te iki ayrı noktada kapalı pazar yeri inşaatının ihalesini yapacağız. 8 bin metrekarelik bir alanı pazar yeri için kamulaştırdık. Gemlik ve Kumla'da dere yatakları ve kanalları temizledik, çevrelerini düzenledik. Onlarca mahalle ve köyde, yolları genişletip parke taş ve asfaltlarını yeniledik. 6 milyon lira borçla devraldığımız belediyenin imkanlarını geliştirip birçok spor ve çocuk oyun alanı yeniledik. Cumartesi günü Çevre Orman Su Bakanımız Veysel Eroğlu'nun da katılımı ile saat 11 de Büyük Kumla Barajı'nın açılışını gerçekleştireceğiz. Kumla'da güzel bir yat limanı yapılmasının da projelerini hazırlıyoruz. Taş ocakları mevkiinde 30 dekarlık bir hazine yerinde hastane yapılması planlandı. Yakın zamanda temeli atılacak. Gemlik'e deniz uçağının gelmesinin ardından, hızlı tren müjdesi de verildi. Engürücük'ten Mudanya'ya kadar 40 metrelik yolun açılma çalışmaları da iki koldan merkezi idare tarafından yürütülüyor. Gemlik tarihinde almadığı yatırımları bu dönemde alıyor" diye konuştu.