BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Gebze'de domuz eti skandalı

Belediye ekipleri gıda denetiminde öyle bir manzarayla karyılaştıki herkes şaşırtı. İşte Gebzeliye domuz eti yedirenler;

Abone ol

Gebze Belediyesi, geçtiğimiz günlerde yapılan gıda denetimleri sonunda ürünlerinde at ve domuz etine rastlanan üç işyerleri hakkında 15'er gün kapatma cezası verdi. Zabıta ekipleri kapatma cezasını uygulayarak söz konusu işyerlerini mühürledi.

Gebze Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından 24 Şubat ve 3 Mart tarihleri arasında yapılan gıda denetimlerinde 30 işyerinden numune alındı. Yapılan tahliller sonucu 2 işyerinde at eti ve 1 işyerinde domuz eti karışmış gıda ürününe rastlandı. Belediye yetkilileri, denetimlerden Gebze'deki diğer işyerlerinin temiz çıktığını bildirdi. Yetkililer, uygunsuz satış veya imalat yapan kişi veya işyerlerine yönelik gerekli yasal işlemlerin devam ettiğini vurgulayarak, gıda ürünlerinde at ve domuz eti saptanan 3 işyeri hakkında Belediye Mevzuatı'na göre aldatmaya yönelik davranış ve satıştan dolayı 15'er gün idari kapatma cezası verildiğini kaydetti.

Yetkililer, gıda denetimlerinin büyük bir titizlikle devam ettiğini belirterek, vatandaşların kapatılan işyerleri dışındaki bütün işyerlerinden gönül rahatlığı ile alışveriş yapabileceğini bildirdi.

GEBZE'YE DOMUZ VE AT ETİ DIŞARIDAN GELMİŞ

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde toplu yemek firmaları ve bazı lokantalarda tespit edilen at ve domuz etlerinin ilçe dışından getirildiği belirlendi.

Bir işletmede domuz eti, iki işletmede at eti bulunmasıyla ilgili Cihan Haber Ajansı'na açıklama yapan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Kocaeli Büyükşehir ve Gebze Belediyesi olarak gıda konusunda çok hassas olduklarını söyledi.

İşletmelere yönelik belediyelerin zabıta ve sağlık ekiplerinin sık sık uygulama yaptıklarını ifade eden Köşker, "Domuz ve at etleri de bu denetimler sonucu ortaya çıktı. Ancak bizler mekan sahiplerinin bunu bilinçli yaptıklarını düşünmüyoruz. Kaçak tabir edilen eti satın aldıklarını düşünüyoruz. Bu anlamda komşu il ve ilçelerden gelen kaptı kaçtı tabir edilen kişiler tarafından ucuz et diye satılan ürünlerin işletmeler tarafından satın alınmamasını ve tüketicilere satılmamasını istiyoruz. Özellikle işyeri sahiplerinden her türlü kaçak yollardan ülkemize sokulmuş olan veya ülkemizde veteriner ve yetkili kurumların nezareti altında kesilmeyen hayvan etlerinin hiçbir şekilde satın alınmaması ve tüketiciye satılmamasına dikkat etmelerini istiyoruz." diye konuştu.

Denetimler sonucu işletmelerinde domuz ve at eti tespit edilen kurumların mühürlendiğini belirten Başkan Köşker, vatandaşların güvendiği ve yıllardır alışveriş yaptığı yerlerden et ve diğer ürünleri satın alabileceklerini ifade etti.

Sık aralıklarla denetimleri sürdürdüklerini kaydeden Köşker, "Devamlı kullanılan bir durum olsa mutlaka daha önceden ortaya çıkar. Ayrıca domuz ve at etlerinin rastlandığı noktalar ayaküstü satış yapılan yerler. Mümkün olduğu kadar vatandaşlarımız sokakta satılan şeylerden yememeleri sağlık açısından daha iyi olur. Biz gerekli kontrolleri yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz." diye konuştu.

Öte yandan, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni denetimlerini sıklaştırmaları konusunda göreve çağıran Kocaeli Yemek Sanayicileri Derneği (KOYESAD) Başkanı Saadettin Malkoç, "At ve domuz eti satışı yapılan merdiven altı işletmelerin etlerini İstanbul'dan temin ettikleri tespit edilmiştir. Bu anlamda denetimler artırılırsa kaynağı belli olmayan kaçak etlerin Gebze'ye girişi ve merdiven altı yemek üreticilerinin de bunu kullanması engellenmiş olur." önerisinde bulundu.

Kocaeli genelinde yemek üretimi yapan saygın işletmelerin zan altında kalmasının doğru olmadığını, İl Sağlık Müdürlüğü'nün bu yanlışın içine giren işletmeleri açıklamasını isteyen Malkoç, "Özellikle lokantaların et satın alırken mutlaka sertifikasını ve kaynağını, kesimhanesini evraklarıyla beraber istemesi gerekiyor. Ayrıca müşterilerin de yemek yedikleri yerden kullanılan etlerin denetim, muayene ve analiz raporlarını istemelerini rica ediyoruz. Böylelikle kimin nasıl üretim yaptığı, ne gibi ürünler kullandığı ortaya çıkmış olur." şeklinde konuştu.

Yerel ve yaygın basında çıkan haberlerin sonucunda işlerin çok düştüğünü vurgulayan Dilaş Restoran'ın sahibi Metin Uzunok, şunları söyledi: "İşlerimiz durma noktasına geldi. Zaten dışarıda yeme alışkanlığı çok düşük olan Gebzeli vatandaşlar bu haberlerden sonra lokantalara uğrayamaz oldu. Yetkililerden bu konuya bir çözüm getirmelerini istiyoruz."