BIST 8.730
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.234,21
HABER /  GÜNCEL

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarihi sokaklar için harekete geçti

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında Kozluca Mahallesi sınırlarında kalan Çitçi, Külhan, Sakıp ve Durdu Çıkmaz sokaklarında sokak sağlıklaştırma projelerini uyguladı.

Abone ol

Geçmişle gelecek arasında sağlam bir köprü kurmak için çalışan Büyükşehir, tarihi dokudaki somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunması, yaşatılması, tanıtılması, turizme kazandırılması çerçevesinde gazi şehrin çehresini değiştirdi.

Sokak sağlıklaştırmada ciddi bir yol kat eden Büyükşehir Belediyesi, Kozluca Mahallesi’nde sokak sağlıklaştırmasına yönelik çalışmalar yütürüyor. Geleneksel sokak dokusunun korunduğu Kozluca Mahallesi’ndeki Külhan, Çitçi Durdu ve Sakıp Çıkmaz sokaklarında sağlıklaştırma çalışmalarının yüzde 70’i tamamlandı.

ARTIK KENT KİMLİKLERİ YAŞIYOR Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Büro Daire Başkanlığı (KUDEB) yetkilileri konuyla ilgili şu bilgilere değindi: “Globalleşen dünya düzeninde kültür turizmin yeri bir adım daha öne çıkmaktadır. Ülkeler mallarıyla değil kimlikleriyle yarışarak dünya pazarındaki yerini alabilmektedir. Rekabet koşullarının ağır olduğu dünya pazarında ancak kimlikleriyle tutunarak kültür turizmi geliriyle kentine ve ülkesine katkı sağlamaktadır.

HALKIN MADDİ DURUMU GÖZETİLDİ Kentleri meydana getiren en önemli iki olgu; mahalle ve çarşılardır. Mahallelik bilinci günümüzde yok olmaya yüz tutmuş kültürümüzün adeta mihenk taşıdır. Sokak sağlıklaştırma çalışmalarımızın asıl amacı mahallelerimizde, mahallelilik kültürünü yeniden yaşatmak ve daha sağlıklı yaşanabilir mekanlar haline getirmektir. Tescilli kültür varlıkları yasa ve yönetmeliklerle korunduğundan ağır bürokratik işlemlere maruz kalmaktadır. Kaldı ki ufak tefek tamiratlar dahi belli bürokratik işlemden geçmektedir. Bunun yanı sıra restorasyon işinin maliyetinin yüksek olması, yetişmiş usta sayısının az olması en büyük sıkıntılardır. Belediyemiz hem bu bölgelerde yaşayan halkımızın maddi durumlarını da gözeterek halkımız adına proje hazırlatarak koruma kurulundan onaylatmış ve uygulamasını da üstlenmiştir.

14 TEMMUZ 2017 TARİHİNDE BAŞLANMIŞTI Kozluca Mahallesi sınırlarında kalan proje alanı Çitçi, Külhan, Sakıp ve Durdu Çıkmaz sokaklarındaki meydana gelen meydana gelmektedir. İhale edilen işe fiilen 14 Temmuz 2017 tarihinde başlanmış ve yüzde 70 oranında tamamlanan işin kısa sürede tamamlanması planlanmaktadır. Bu kapsamda proje alanındaki tescilli tescilsiz Antep evlerinin ve diğer tüm yapıların; çatıları, sokağa bakı veren tüm cepheleri, bahçe duvarları, kapıları, pencere doğramaları, cumbaları, yenilenerek bakım onarımı yapılmaktadır. Ayrıca mahalledeki mevcut asfalt döşeme kaldırılarak yerine hem özgün, aynı zamanda doğa dostu doğal bazalt taş ile yenilenerek daha sağlıklı bir mahalle alt yapısı oluşturulması ile aydınlatma elemanları yenilenerek daha aydınlık ve yaşayan bir mahalle olması hedeflenmektedir. Ayrıca günümüz gelişen teknolojisi doğrultusunda, elektrik, telefon, internet, doğal gaz hatlarını yenileyerek veya tamamlayarak gelişmiş semtlerle adeta yarışır konuma getirilecektir. Mahallenin kültürüne örf, adet ve ananesine uygun kentsel tasarım üniteleri ile komşuluk ve mahallelilik bilincini arttırılması hedeflenmektedir. Böylece toplam 1300 metrekare uzunluğunda yol ve cephe restorasyonu yapılarak turizme kazandırılacaktır.”