BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Gandi'nin bu iddiası çok konuşulacak

CHP lideri Kılıçdaroğlu 27 Nisan'da yayınlanan e-muhtıra ile ilgili çok konuşulacak bir iddiada bulundu.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM

Türkiye’nin yaklaşık 3 yıldır gündeminden düşmeyen 27 Nisan bildirisi ve Dolmabahçe’deki Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt arasındaki görüşmeyle ilgili bomba bir iddia daha ortaya atıldı.

Büyükanıt ile Erdoğan’ın bir çıkar işbirliği yaptığını söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “O e-muhtıra AKP'nin iktidarı için konuşmuştur. Erdoğan ve Büyükanıt işbirliği yapmıştır. O muhtıra AKP’nin tekrar iktidara gelmesi mağdur edebiyatı için konmuştur oraya" dedi.

27 Nisan e-muhtırasıyla ilgili tartışma Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in sözleri ile alevlendi. Çiçek, Kılıçdaroğlu’na “27 Nisan’da neredeydiniz” diye sordu. Bu soru bugün NTV’de bir programa katılan Kılıçdaroğlu’na yöneltildi. Kılıçdaroğlu çok tartışılacak şu açıklamayı yaptı:

"Bir komutan çıkıyor e-muhtırayı koyuyor, ben yazdım diyor. Bu suç değil midir? Suç. Bu komutanla kanka oluyorsunuz bir yerde. Gizli görüşüyorsunuz. Ne Genelkurmay ne devletin arşivlerinde bir bilgi yok. Ben e-muhtıra koyacağım. Sonra altıma zırhlı araçla ödüllendirileceğim. Darbelere karşı samimiyseniz neden yargılamadınız. Suç duyurusunda bulunmadılar. Başbakan bu davanın da savcısıyım desin. O e-muhtıra AKP'nin iktidarı için konuşmuştur. Erdoğan ve Büyükanıt işbirliği yapmıştır. AKP’nin tekrar iktidara gelmesi mağdur edebiyatı için konmuştur oraya. Büyükanıt ve Erdoğan işbirliği yapmıştır. Çıkıp söylesinler ben işbirliği yapmadım desinler.

27 Nisan'da neredeydiniz diye soruyorlar. Ben miletvekiliydim. Hiç bir yerde değildim. Siz neredeydiniz? Neden suç duyurusunda bulunmuyorsunuz. Başbakan konuşmalı o buluşmayı anlatmalı. Kapalı kapılar ardındaki görüşmeler yansımıyorsa orada çıkar işbirliği vardır o işbirliğini açıklasınlar.”

Kılıçdaroğlu’na Başbakan-Başbuğ görüşmesi, İnegöl olayları, Başbakan Erdoğan’ın açtığı ihanet davası ve Balyoz soruşturması kapsamında yaşanan gelişmeler de soruldu. Kılıçdaroğlu’nun bu konularda da çarpıcı açıklamaları oldu.

KILIÇDAROĞLU'NUN AÇIKLAMALARI İÇİN DİĞER SAYFAYI TIKLAYIN

[PAGE]


İNEGÖL OLAYLARI

Eğer siz ne olduğu belli olmayan bir açılım politikası ile yola çıkar ve başarıssız olursanız ülkeyi bu noktaya getirirsiniz. Acı tablo. İzlenen ayrışma politikaları ile bu noktaya gelindi. Ayrışmayı geçtik şimdi çatışma başladı. Bizi ayrıştırmaya çalışanlara karşı duralım. MHP, CHP diğer partiler olur. Hepimiz teröre ayrımcılığa karşı ortak bir politika oluşturmalıyız. AKP'illere sesleniyorum. Onlar ayırıyor ama biz buna prim vermeyelim. Bizi bölmek için politikalar üretenlere topluca ders vermeliyiz.

REFERANDUMLA İLGİSİ YOK

İçişleri Bakanı Atalay'ın provakasyon sözleri... Referandumla yakın ilişkisi olduğuna inanmıyorum. İkitdarın referandumda hayır çıkacağı kaygısıyla kendine gerekçe aramak bir siyasi partiye yakışmaz. AKP sorunları çözen değil sorun üreten hale geldi. Ülkeyi yönetemiyor. Daha tutarlı çözümler üreten bir süreç ancak yeni bir siyasi yaklaşımla olacaktır.

BAŞBUĞ-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Sırdan olağan bir görüşme değil. Siyasal davanın ortaya çıkardığı bir sonuç. Teslim olmaya giden general gözalıtna alınıyor. Görevde olan terörle mücadele eden askerlerle ilgili yakalama kararı var. Ve ilk duruşma Aralık ayında. Bunun çağdaş hukuk insan hakları ile ne ilgisi var. Kaçmıyor, üstelik terörle mücadele ediyorlar. Yargıyı siyasallaştırırsanız sizi de aşan şeyler yaşanır. Başbakan ağlıyor 12 Eylül için. O mahkemeler siyasallaşmıştı. Geri döndüğümüzde o davalar bugün görülseydi kimse idam edilmeyecekti. Siyasallaşan bir davada Başbakan ben savcısıyım derse olmaz.

TUTUKLAMALARIN YAŞ'LA İLGİSİ VAR MI?

Orduyu ordu yapan moral değerdir silahlar değil. AKP hükümeti döneminde moral değerleri yok etmek için çaba harcandı. TV'ler, her konuda görüş bildiren maydonoz olan gazeteciler var. Emekli generaller darbe yapamaz. Bir dönem yapmışlarsa onları yargılarsınız. Ben Kuddisi Okur'u unutmuyorum. Ergenekon kasası deniliyordu. Cenazesi için ambulans zor bulundu. Bunların ileride romanları yazılacak filmleri yapılacak. Belleğimize kazınan bu olaylar AKP hükümeti ile hatırlanacak. Ordu yeniden dizayn edilmeye çalışılıyor. Belli kişilerin terfi edilmemesi için uğraşılıyor. Hükümet dışında bir hava yaratılıp ama onun da içinde olan bir süreç yaşanıyor.

İLERİDE GURUR DUYACAKLAR

Görevinin başındaki bir adam kaçak olarak gösterilir mi? Depremde Elazığ'da Başbakan'ın kucakladğı komutan şimdi tu kaka oldu. Sİyasal davalarda bu tür olaylar olur. Gözaltı tutuklamalar sonrası gururlanackaları bir miras olarak bırakırlar. Bu sürecin de gelecekte saygın onurlu bir miras olarak çıacağına inanıyorum.

CAMİ AVLUSUNDAN ONLAR KAÇIYOR

35. madde teklifi için cami avlusuna bırakır gibi demişler. Cami avlusundan kaçanlar onlar. Camiye ibadet etmek için gidip ibadet etmeden çıkıyorlar. Dini istismar ediyorlar. Bunlar bölme ve sorun yaratma üzerine politika izliyorlar. Darbelerin arkasına sığınan AKP'ye hangi yasal düzenlemeden rahatsızsanız getirin yapalım diyoruz. Ezici çoğunluğu var ama getirmeye korkuyorlar. Peki biz getirelim. Arkadaşlar çalışıyor. Kısmi değişiklik olacak

BAŞBAKAKAN'IN İHANET DAVASI

İhanet suçlaması nedeniyle açılan tazminata teşekkür ediyorum. Dubai'de imzalanan anlaşmayı istedik inkar ettiler yok diye. O anlaşma şimdi mahkemeye gidecek. Bir anlaşmaya siyasi şart koymak vatana ihanettir. Tazminat davası ile susmayacağım. o anlaşmayı yakasına iliştireceğim. Bu anlaşma nedeniyle Yüce Dİvan'a gidecektir. Kendi ülkenizi pazarlayamazsınız.

SÜRPRİZ BULUŞMALAR

Sarıgül- Baykal görüşmesinin içeriğini bilmiyorum. Ama bu görüşmeden mutlu oldum. Birbirleriyle görüşmeyen insanların sonradan bir araya gelmesinden memnun oldum. Şevket Kazan'ın ziyareti de bazı hukuki konular için bir araya geldiklerini biliyorum. İşin ayrıntısına girmiyorum, ama Saadet Partisi seçimleriyle ilgili. Ancak bizim seçim öncesi bir işbirliğimiz söz konusu değil.

'EVET'Çİ BAŞKAN'IN DURUMU

Bingöl Belediye Başkanı aradı. Başbakan'ı karşılamaya gitmesi doğal. Ama bu olay karşılama olayı değil. Yetkili kurumlarda düşünüyoruz.

REFERANDUMDAN NE ÇIKAR

Referandumdan Hayır oyu çıkacağına inanıyorum. Anadolu'da gezdiğim gördüğüm yerlerde Anayasa değişikilğinde ne var bilmiyor. Bu değişiklik işçinin, emeklinin, sanayicinin esnafın sorununu çözecek mi hayır sesi geliyor. Biz de diyoruz ki oylarınız hayır olsun. Yurttaşın gündemi ile iktidarın gündemi ayrı. Bir anket yapmadık. Ama bağımsız kuruluşların anketini izliyoruz. Aradaki puan farkıyla ilgili bir tahmin çok zor. Biz de belki bir araştırma yapıp yayınlayacağız.