BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Gandi'den 'sen kimin uşağısın' çıkışı

CHP lideri Kılıçdaroğlu referandum öncesi temposunu arttırdı. Bir günde bin km yol yaparak 4 il, 2 ilçe gezen Kılıçdaroğlu'ndan önemli mesajlar var.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

BOLU-KOCAELİ- CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu referanduma sayılı günler kala çalışma temposunu daha da arttırdı. Bir günde 4 ilde miting yapan Kılıçdaroğlu 23 Mayıs’tan bu yana ziyaret ettiği il sayısını 69’a çıkardı.

Her konuşmasında Başbakan Erdoğan’a yüklenen Kılıçdaroğlu, havuzlu villa ile halkın ekonomik durumunu, icra dosyalarının yükü ile Başbakan’ın boyunu kıyasladı. Sık sık gazetelerdeki evet ilanları için harcanan paraları eleştiren Kılıçdaroğlu referanduma sunulan Anayasa değişikliğini ise 12 Eylül Anayasası’nın üzerine kaçak kat çıkmak olarak nitelendirdi.

Kılıçdaroğlu gün boyu gittiği il ve ilçelerde vatandaşın duygularına da seslendi. Başbakan Erdoğan’ın mitinglerinde vatandaşı serinletme amaçlı yapılan çalışmalara göndermede bulunan Kılıçdaroğlu, “Recep Bey'in yaptığını ben yapamadım. Size gül suyu sıkan serinletici makinalar, vantilatörler getiremedim. Ama size insan Kemal'in yüreğindeki serinliği getirdim, onu kabul etmenizi isterim” dedi.

EN ÇOK ALKIŞ KAMER GENÇ'E

Kılıçdaroğlu Bolu, Düzce, Sakarya ve Kocaeli’ni kapsayın yurt gezisinde Genel Başkan Yardımcıları Hakkı Süha Okay, Umut Oran, Genel Sayman Faik Öztrak, MYK üyesi Gürsel Tekin ve Tunceli milletvekili Kamer Genç de bulundu. Kılıçdaroğlu öncesi partinin öne çıkan bu isimleri tek tek çağrılarak kürsüde anons edildi. En çok alkışı Kamer Genç, hemen ardından da Gürsel Tekin’in alması dikkat çekti.

DELİKANLILIK BİR ÖMÜR, ARTİSTLİK ONE MİNUTE

CHP lideri gittiği ilerde birbirinden ilginç pankartlarla karşılandı. Düzce'de "Delikanlılık ömür boyu sürer, artistlik one minute", "Hadi bizim güneşte kumsalda yüzümüz kızardı. Sizin niye yüzünüz kızardı Recep Bey" pankartı, Kocaeli’nde “Faşizme karşı Omuz Omuza” pankartları yer aldı.

İşte Sabah saat 09.30’da CHP Genel Merkezi önünde başlayıp saat 18.30’da Kocaeli’nde biten 400 kilometrelik referandum mitinglerinden satır başları:

BOLU BEYİ GİBİ OLUN

Kılıçdaroğlu'nun ilk durağı Bolu oldu. CHP seçim otobüsü ile Bolu meydanına gelen Kılıçdaroğlu halka, “Köroğlu'nu benden iyi bilirsiniz. Baskı ve zulme boyun eğmedi. Siz de Bolu beyi gibi olmaya var mısınız?” diye sordu. Ardından, “Haksızlıklar giderilinceye kadar mücadele edip sizin için çalışacağız” sözü verdi.

BOY-SOY’A İCRA DOSYASI KIYASLAMASI

Kılıçdaroğlu Başbakan Erdoğan ile süren boy-soy tartışmasını icra dosyaları ile devam ettirdi. Benzer örnekleri diğer illerde de veren Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

”Bolu'nun 260 bin nüfusu var. İcra dosyası sayısı ise 120 bin. Recep bey benim boyum şu diyor. Boyunu merak ediyorsun gel Bolu icra dairesine. 120 bin icra dosyasını koyarız üst üste, yanına durursun. Bakarız kimin boyu uzun”

GİT HAVUZLU VİLLANDA OTUR

Kılıçdaroğlu mitingler boyunca Başbakan Erdoğan’ın Sözcü gazetesinde çıkan havuzlu villasının görüntülerini dilinden düşürmedi. Kılıçdaroğlu, “Diyoruz ya ürün tarlada Recep Bey havuzlu villada. Gazetede villanın fotoğraflarını göreceksiniz. Som altından musluklar, özel havuzlar, İtalya'dan fayanslar... İslam'da israf haramdır. Allah gözünü doyursun. O villa'da nasıl uyuyorsun gözüne uyku giriyor mu senin.

UŞAK DEDİĞİN ADAMIN ARKASINA SIĞINIYORSUN

Kılıçdaroğlu ilk kez Özal’la ilgili bir açıklama yaptı. Başbakan Erdoğan’ın 5 Ocak 1991'de yaptığı bir konuşmayı hatırlatan Kılıçdaroğlu, “O konuşmada şu anda Türkiye’nin başında olanlar baba değil diyor. Baba değil bunlar uşak, batının uşağı diyor. Özal’a uşak diyor. Şimdi afişler yapıyor onun devamıyım diye. Ben şimdi soruyorum sen de uşak mısın? Yeri geldiğinde eski liderlerin arkasına sığınır. Menderes ve Özal'dan güç alır!”

RECEP BEY’İN DÜZENİ RABBENA HEP BANA

Recep Bey’in kimyasını ve düzenini bozacağını iddia eden Kılıçdaroğlu, “Recep Bey'in düzeni deyince aklınıza ne gelir biliyor musunuz? Rabbena hep bana... Ben kazanacağım, ben köşeyi döneceğim. Benim sözüm geçecek diyor. Vatandaş hiç önemli değil. Herkesi ben atayacağım tek padişah ben olacağım demektir. Recep Bey düzeni'dir. Biz halkın düzenini kuracağız” sözü verdi.

12 EYLÜL ANAYASASI ÜZERİNE KAÇAK KAT

Kılıçdaroğlu Anayasa değişikliğinin içeriğiyle ilgili sık sık eleştirilerde bulundu. “Bu değişiklik 12 Eylül Anayasasını değiştirmiyor” diyen Kılıçdaroğlu, “12 Eylül Anayasası üzerine kaçak kat inşa ediyorsunuz. Zaten kaçakçısınız. YÖK, dokunulmazlık gibi 12 Eylül'ün yarattığı kurumlar hala durmuyor mu?” diye sordu.

BEYAZ BİR SAYFA AÇTIK

Kılıçdaroğlu’nun bir sonraki durağı Düzce oldu. Beyaz bir sayfa açtıklarını anlatan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
”Buradan az oy aldık milletvekili çıkaramadık. Yeni namuslu bir sayfa açtık. Bir halka yalan söylemeyeceğiz kul hakkı yemeyeceğiz kul hakkı yiyenlerden hesap soracağız. Milletin etnik kimliği ve inancına saygı göstereceğiz. Cebimizi değil milleti düşüneceğiz. İnşallah bundan sonra Başbakan olarak geleceğim Düzce'ye. Benim adım Kemal. Ben memur, amele. halkın Kemal'iyim. Böyle halka söz verip sözünden dönen biri değilim. Yetki verin güç verinki Türkiye'yi ayağa kaldıralım.”

GÜL SUYUM YOK, AMA İNSAN SEVGİM VAR

Kılıçdaroğlu Düzce’de yüreklere de dokundu. AK Parti mitinglerine katılan vatandaşları serinletmek için yapılan çalışmaları anlatan Kılıçdaroğlu, “Recep Bey'in yaptığını ben yapamadım. Size gül suyu sıkan serinletici makinalar, vantilatörler getiremedim. Ama size insan Kemal'in yüreğindeki serinliği getirdim, onu kabul etmenizi isterim” dedi.

İFTAR SOFRASINDA SİYASET OLUR MU?

Kılıçdaroğlu Başbakan Erdoğan’ın iftar sofralarında yaptığı konuşmaları da eleştirdi. Hendek’de konuşan Kılıçdaroğlu, “İnançlarımızı sömürüyorlar. İftar sofrasında önünüze evet koyarlar. Ben inancımızı pazarlar mıyım. Bunu yapana güvenilir mi? Ben de iftara gittim. Ağzımdan siyasi tek cümle çıkmadı. Bizim derdimiz başka onların derdi başka. Biz derdimiz yatağa kimse aç girmesin çabası” dedi.

KENAN PAŞA BU KADARINI DÜŞÜNMEDİ!

Akyazı’da konuşan Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliğini eleştirerek “Anayasa paketi içinde ne var? Kenan Paşa’nın bile düşünmediği şeyleri getiriyorlar” dedi. Doğruları söyleme sözü verdiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Ben doğruları söyleyeceğim dedim. 9 köyden kovsalar 10. köye gideceğim, yine doğruları söyleyeceğim. Ben insanın sorunlarına talibim. Onurlu Türkiye’yi hep birlikte kuracağız” dedi.

KILIÇDAROĞLU SAKARYA'DA

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Sakarya mitingine katılım diğer iki ile göre çok yüksek oldu. Kent meydanında yapılan miting alanı Türk bayrakları ve CHP'nin hayır flamaları nedeniyle kırmızı beyaza büründü. CHP lideri Kılıçdaroğlu konuşmasına 2002 yılında Başbakan Erdoğan'ın Sakarya'da okuduğu Necip Fazıl'ın "Yüzüstü çok süründü, ayağa kalk Sakarya" dizelerini hatırlatarak başladı. Kılıçdaroğlu, “Sakarya'nın sorunları çözüldü mü? Depremin yaraları sarıldı mı? İşçinin memurun sorunları çözüldü mü? Sakarya şimdi ayağa kalkacak. 6 milletvekili verdim hiçbir şey yapmadın diye” dedi.

O PANKARTI ASANI BULAMAZSAN SORUMLUSU SENSİN

Kılıçdaroğlu Sakarya’da İstanbul ve Diyarbakır’da asılan pankartlarla ilgili Başbakan Erdoğan’a seslendi. Kılıçdaroğlu, “İstanbul-Diyarbakır'da pankartlar asılmış. Soruyor, "Beşir Bey o pankart burada da var değil mi?" diyor. O pankartı asanı bul bulamazsan sorumlusu sensin” diye çıkıştı.

BU ANAYASA RECEP'İN İŞİNİ ÇÖZECEK

Kocaeli’nde çok büyük bir kalabalığa seslenen Kılıçdaroğlu Anayasa paketinin içeriğinin halkın sorunlarını çözmeyeceğini ileri sürerek, “İşsize iş yoksula aş verecek mi bu anayasa. Çiftçinin derdini, yoksulun derdini çözecek mi? Memurun derdini çözecek mi? Allah aşkına bu Anayasa değişikliği kimin derdini çözecek. Recep'in derdini çözecek. Peki buna izin verecek misiniz?” diye sordu.

BU ANCAK FAŞİZMDE OLUR

Kılıçdaroğlu yargıyla ilgili yapılacak değişiklikleri de yerden yere vurdu. Kılıçdaroğlu, “Recep Bey Anayasa’yı getiriyor. YÖK Başkanı, Meclis Başkanını ben tayin ediyorum. Kimi tayin edemiyor. Hakimleri. Şimdi bunu da ben tayin edeyim diyor. Bu ancak faşizmde olur. Bi taraf olan bertaraf olur diyor. Senin demokrasi anlayışını sevsinler. Milletin sırtına bindin” dedi.