BIST 10.308
DOLAR 32,22
EURO 34,76
ALTIN 2.454,72
HABER /  DÜNYA

G. Afrika karantinaya alınacak

Zimbabve'deki kolera salgını nedeniyle Güney Afrika-Zimbabve sınırındaki bölgeler karantinaya alındı

Abone ol

İNTERNETHABER

Zimbabve sınırındaki Limpopo bölgesi yetkilisi Mogale Nchabeleng, bölgede olağanüstü hal ilan edildiğini ve çok ciddi önlemler alınması gerektiğini söyledi.


800 kişinin öldüğü, 16000 kişinin hala tedavi gördüğü Zimbabve'deki kolera salgını gün geçtikçe yayılıyor. Güney Afrika ile sınır bölgelerini de etkilemeye başlayan salgın için alınan önlemler yeterli olmuyor.

Günümüzde artık büyük bir tehlike olmaktan çıkmış kolera hastalığı, Afrika ülkelerinde hala trajediye neden oluyor. Limpopo bölgesinde bugün itibariyle ölü sayısının sekize yükseldiği, 660 insanın ise tedavi altına alındığı bildirildi. Mogale Nchabeleng, bölge yönetiminin karar aldığını ve bu sınır bölgesinin tamamen karantina altına alındığını belirtti.

Güney Afrika Sağlık Bakanı Barbara Hogan, dün bölgeye yaptığı ziyarette durum değerlendirmesinde bulundu ve Zimbabve'de bir an önce yeni hükümetin kurulmaması halinde hastalığın daha çok insanın canına mal olacağını söyledi.

Zimbabve'de rejim ve karşıtları arasındaki çatışmalar bitmek bilmiyor. İnsan hakları savunucuları ordu tarafından kaybediliyor, diktatör başkan koltuğunu bırakmak istemiyor, savaş son hızıyla devam ediyor. Bu çatışma ortamında fakir halkı bir de kolera salgını vurdu.

Üç milyon olan nüfusuyla Güney Afrika Cumhuriyeti'ne katılmak ve ekonomisini düzeltmek isteyen Zimbabve halkı, G. Afrika başbakanı Thabo Mbeki'i kendi diktatör başkanları Robert Mugabe üzerinde baskı oluşturmamak ve onları kendi kaderlerine terk etmekle suçluyor.

Siyasal çatışmaların ortasına ateş gibi düşen kolera salgınının önlenmesi için BM ve diğer diğer barış ve sağlık örgütlerinin de desteği bekleniyor.