BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Fransa'dan Karzai'ye sert tepki

Fransa, Afganistan Devlet Başkanı Karzai'nin geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerle ilgili açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Abone ol

Fransa, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin, 2009 ağustosunda yapılan devlet başkanı seçiminde "yaygın hileler döndüğü ve bunlardan BM, AB ve yabancı büyükelçiliklerin sorumlu olduğu" yolundaki açıklamasına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bernard Valero, Karzai'nin açıklamalarının kendileri için "şaşırtıcı" olduğunu söyledi. Fransız sözcü, bu açıklamalarının "hiçbir temeli bulunmadığını" ifade etti.

Seçim görevlilerine hitap eden Karzai, 20 Ağustos 2009'daki seçimlerde "büyük hile" olduğunu, ancak hilenin Afganlar tarafından yapılmadığını söylemişti.

Karzai, başta BM Genel Sekreter Yardımcısı Peter Galbraith ve AB gözlemcilerinin başkanı Fransız General Philippe Morillon olmak üzere BM ve AB yetkililerini, ikinci tura kalması için seçim sürecine müdahale etmekle itham etmişti.

Afganistan'da geçen yıl yapılan devlet başkanı seçiminin ilk turunda yüzde 50'nin üzerinde oy alan Karzai, BM'nin desteğindeki seçim komisyonunun oyların üçte birini geçersiz sayması üzerine ikinci tura katılmaya zorlanmış, ancak en yakın rakibi eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah'ın adaylıktan çekilmesi nedeniyle tek aday olarak kaldığı için ikinci tur yapılmadan yeniden devlet başkanı olmuştu.