BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kadir Topbaş çok iddialı konuştu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş geçen bir yılı değerlendirdiği toplantıda çok iddialı konuştu...

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş geçen bir yılı değerlendirdi.

İstanbul’a hükümetin, tüm belediyelerin yatırımlarının yüzde 26’sının yapıldığını söyleyen Topbaş çok iddialı:
"İstanbulluların geleceğini emanete aldım, bunun bilincindeyim. İstanbulular bize, geleceği verdiler ve geleceklerinin güzelliklerle dolu olmasının, emanete ihanet etmeden layık oldukları hizmetleri verebilmenin heyecanını yaşıyoruz'' dedi.

Topbaş'ın bir de müjdesi vardı. Kadıköy-Kartal metro hattında, gelecek yılın yaz aylarında deneme seferleri yapılacak. Yıl sonuna doğru da yolcu taşınmaya başlanacak.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığınca Kadıköy-Kartal Metro İstasyonu'nda düzenlenen toplantıda, partinin, yerel yönetim vizyonu ve İstanbul yerel yönetimlerindeki bir yıllık çalışmaları değerlendirildi.

TÜRKİYE TOPLAMININ DÖRTTE BİRİ YATIRIM 
Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, İstanbul'a 6 yılda 28.5 milyar TL yatırım yaptığını ifade ederek, ''İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bir yılda yaptığı yatırım, Hükümetin, özel idarelerin, tüm belediyelerin yaptığı yatırımın toplamının yüzde 26'sını oluşturuyor'' dedi.

100 BİN KİŞİYE İŞ
İstanbul'a 5 yılda yaptıkları işlerin istihdama yansımasına bakıldığında, 100 bin civarında insanın bu yatırımlardan dolayı iş sahibi olduğunu belirten Topbaş, Türkiye'nin ekonomisini düzeltirken, istihdam oluşturmaya devam ettiklerini dile getirdi.

ÇOK BORÇLU OLSAK NASIL KREDİ ALIRIZ?
Küresel krize rağmen, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bütçesinin dengeli olduğunu vurgulayan Topbaş, ''Kredi verilirken, bu yatırımlara bakılıyor. 3 milyar TL'den fazla kredi almışız başkanlık imzasıyla. (Borçları var, battı batacak) deniyor belediye için. Öyle olsa verirler mi krediyi? 120 vagon almak için 138 milyon avroluk bir kredi anlaşması imzaladık'' dedi.

METRO ÇALIŞMALARI
Topbaş, Biz göreve geldiğimiz zaman 44 kilometre raylı sistem teslim aldık, buna 32.5 kilometre ilave ettik. Şu anda 76.6 kilometre raylı sistem aktif olarak çalışıyor İstanbul'da. Raylı sistemlere yaptığımız yatırım 5.9 milyar dolar. Bunun yarısı hizmete alındı ve devam ediyor'' diye konuştu.

Topbaş, metro çalışmalarında son teknolojileri kullandıklarını belirterek, Kadıköy- Kartal metro hattının 18 metre çapında 12 metre yüksekliğinde bir alana sahip olduğunu, 6 vagonun aynı anda bu alana gelebileceğini belirtti.

Bu hatta çalışacak metro araçlarının, makinistsiz olacağını anlatan Topbaş, kullanıcı olmadan hizmet verileceğini, tek yönde 70 bin, günde 1 milyon 260 bin yolcunun taşınacağını kaydetti. Topbaş, bu sistemin, inşaat çalışmalarının dünyada bir rekor olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''22 kilometrelik hattın yapımı 45 ayda tamamlanacak. Bu hattın deneme seferleri 2011'in yaz aylarında başlayacak ve 2011 yılı sonu itibarıyla yolcu taşınacak. 22 kilometrelik hatta ilave olarak 4.5 kilometre daha eklenecek. Metro hattı, Kaynarca'dan sonra da Sabiha Gökçen Havaalanı'na gidecek. Bu hatta kullanılacak 120 vagon için 39 milyon avro kredi aldık. Üç yıl ödemesiz, 13 yıl vadeyle aldık krediyi.''

Bugüne kadar ulaşıma 18.5 milyar TL yatırım yaptıklarını, 3.5 milyar TL kavşaklara harcadıklarını anlatan Topbaş, İDO'ya da 18 gemi ilave ettiklerini, 82 iskelede, 104 gemiyle 1300 sefer yaparak yılda 100 milyon yolcu, 7 milyon araç taşıdıklarını belirtti.

19 DERE ISLAH EDİLECEK
Kadir Topbaş, 2010 yılında 19 derede ıslah çalışması yapacaklarını da söyledi.

İSKİ'nin, havzalarda 11 ayda 450 kaçak yapıyı yıktığını belirten Topbaş, Ayamama Deresi'nde 118 tane işgaliyeyi yıktıklarını ve dere ıslah çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

3. BOĞAZ KÖPRÜSÜ
Kadir Topbaş, 3. Boğaz Köprüsü'nün gerekli ve doğru yerde yapılacağını, projeyle ilgili son aşamaya gelindiğini söyledi.

Topbaş, ''Henüz 'Tamamdır' noktasına gelmedi, ama yakın bir noktadayız. Yakın bir tarihte Başbakanımızın talimatıyla Ulaştırma Bakanımızı davet eder ve birlikte İstanbulululara anlatırız. Bunun artılarını ve eksilerini değerlendireceğiz. Bu şehre gerekliyse doğru yerlerde, doğru işlerin yapılması normaldir'' dedi.