BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Fransadan göçmen yasası

Fransa meclisi, kaçak göçmenlere karşı yeni bir düzenlemeye gitti.

Abone ol

Fransa meclisi, ülkede 10 yıldan fazla kalan kaçak göçmenlere otomatik oturma izni verilmesini öngören yasanın iptal edilmesini kabul etti.

İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy tarafından, kaçak göçle mücadele için hazırlanan yasa tasarısının maddelerinin oylanmasına dün gece geç saatlere kadar devam edildi. Muhalefetin 300'den fazla değişiklik önergesi sunması üzerine, tasarıyla ilgili oylamaların gelecek hafta sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

Yine dün gece kabul edilen bir madde uyarınca, kurulacak göçmen komisyonu, oturma izini için yapılacak başvuruları teker teker inceleyecek ve özellikle üç kriter göz önüne alacak.

Komisyon, ''insani durum'', ''ülkenin yararına olan kişiler'' ve ''10 yıldır ülkede bulunulması'' gibi kriterlere bakarak, göçmenlere oturma izni verebilecek. Yine kabul edilen bir madde, sahte evlilik yapanlara karşı da önlemlerin artırılmasını öngörüyor.

Fransa'da sivil toplum örgütleri ve sol partiler, ''ırkçılık ve yabancı düşmanlığını körükleyeceği'' gerekçesiyle yasa tasarısına şiddetle karşı çıkıyor. Ülkedeki Katolik, Ortodoks ve Protestan temsilcileri, daha önce yaptıkları açıklamalarda, kaçak göçü önlemek için çıkarılmak istenen yasa tasarısını eleştirmişlerdi.Tasarının, yasalaşması için Senato'dan da geçmesi gerekiyor.