BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Fotoğrafı ilk kez çekildi

Bu hayvanı tanıdınız mı? Kediye benziyor değil mi? Aynı aileden. Ama biraz iri... Bu fotoğraf ilk kez çekildi, literatüre girdi...

Abone ol

Fotoğraftaki hayvan kedigillerden... Dünyada soyu tükenmekte olan 120 memeli arasında sayılıyor...

Türkiye'de, Ege ve Akdeniz'de özellikle Antalya, Mersin ve Muğla'da çam ormanları arasında yaşadığı biliniyordu. Ancak bugüne dek hiç görüntülenememişti. Kedigiller familyasından olan Karakulak, Hacettepe Üniversitesinden iki öğrencinin proje çalışmaları esnasında görüntülendi.

Doğa Derneği'nin Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Grubundan 3 öğrenci ile Muğla'da, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) ile de Antalya'da ortaklaşa gerçekleştirdiği iki proje sayesinde, bugüne dek görüntülenemeyen “Karakulak”ın fotoğrafı çekildi.

ÖZEL BİR FOTOĞRAF MAKİNESİ KENDİ KENDİNE ÇEKTİ

Karakulak'ın fotoğrafı her türlü hava koşullarına dayanıklı özel bir kutu içinde bulunan ve kendi kendine çalışan bir çeşit fotoğraf makinesi olan fotokapan tarafından çekildi.

Dünya genelinde karakulaklara ilişkin bilgiler yetersiz... Karakulakların mevcut durumlarının anlaşılması ve türün korunması, gereken faaliyetlerin planlanması için Muğla ve Antalya'da iki ayrı proje yürütülüyor. Bu görüntüler sayesinde Türkiye'de dağılım gösteren karakulaklar üzerine ilk bilimsel verilere ulaşılacak.

ADINI TÜRKLER KOYDU, KUŞU HAVADA YAKALAYABİLİYOR

[PAGE]

Dış görünümüyle vaşaka benzetilse de aslında tamamen farklı bir tür olan karakulaka adını, kulaklarının kenarındaki siyah çizgilerden esinlenerek Orta Asya'da Türkler koydu. Karakulakın Latince adı da bu nedenle “Caracal Caracal” olarak benimsendi.

Ortalama ağırlığı 7 ile 9 kilo arasında değişen karakulaklar yalnız yaşmakta olduğu biliniyor. Geceleri avlandığı ve doğada çok iyi gizlenebildiği için vahşi yaşamda görebilmek çok zor olan karakulaklar, küçük kemirgenler olan tavşan, tarla faresi ve sincap, nadir olarak da meyve ile beslenmekte. Son derece atik olduğu bilinen hayvan, bir kuşu havalanmak üzereyken yakalayabiliyor.