BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.434,30
HABER /  GÜNCEL

Fiyatlar kuruş oldu Şok para bastı

Temel ihtiyaç kalemlerini yeni ürünlerle arttıran Şok, ‘daha ucuzu yok’ iddiasıyla, kuruşu kuruşuna alışveriş dönemini başlattı.

Abone ol

Genç veya yaşlı her kişinin kendi şartlarında, 1 TL’nin değerini hatırlatmak için tüm Türkiye’de yarım milyon kişiye “Denemesi Bedava” daveti ile sembolik 1 Şok parası dağıtıldı.

Migros Ticaret Genel Müdürü Özgür Tort, Şok’taki yeni dönemi Feriköy Ortanca’da sokağın ortasında vatandaşlara tanıttı.

ŞOK PARA BASTI

Yeni dönemi Feriköy Ortanca’da, sokağın ortasında vatandaşların katılımıyla tanıttı. 1 TL’nin ve kuruşların üst üste geldiğinde, tüketicinin cebinde yaratabileceği etkiyi yerinde gözlemleyen vatandaşlara, mahallenin çay ocağı sıcak çay; mahallenin fırıncısı ise çıtır simit ikram etti. Şok, yeni dönemin tanıtımı için eşzamanlı olarak tüm Türkiye’de yarım milyon kişiye ‘Denemesi Bedava’ diyerek, 1 TL değerinde sembolik 1 Şok parası dağıtarak açık davet yaptı.

Türkiye’de genç veya yaşlı herkesin kendi şartlarında hesapla hareket ettiğini, tüketicilerin beklentilerine kulak vererek Şok’ta kuruşu kuruşuna yeni alışveriş dönemini başlattıklarını belirten Migros Ticaret Genel Müdürü Özgür Tort, şöyle dedi: “Bizim bugün başlattığımız kuruşlu alışveriş dönemi, öteden beri gelen hassasiyetimizin ulaştığı en son noktadır. Müşterilerimizin ve içinde bulunduğumuz çevremizin beklentilerine, isteklerine göre yeni ürünler gelişti. Sağlıklı ve dengeli beslenmek herkesin hakkı. Biz bu haktan yola çıkarak, ucuz ama kalitenin hakkını veren alışveriş ortamını sağlamak için Şok’ları geliştirdik. Bir örnek vermek gerekirse, bugün Şok’ta 1 kişinin 3 öğün yemeği 2900 kalorilik bir menüde 3 lira 60 kuruşa geliyor. Alternatif ürün ve markalarla bu rakam aşağı ve yukarı oynasa da, Şok fiyatları ve yeni ürünler müşterilerimizi memnun edecek. Şok’ta tavuk, makarna, yoğurt, ıspanak, bulgur, beyaz peynir, margarin, yoğurt, süt, reçel, yumurta, domates, çay ve ekmekten oluşan, toplam 2900 kalorilik 3 öğün yemek için gerekli olan alışveriş kişi başına ortalama 3 lira 60 kuruşa denk geliyor. Bir yetişkin için cinsiyet, yaş, çalışma şartları dikkate alınarak ortalama 2000-2800 kalori sağlıklı beslenme sınırıdır.”

“Mucizeyi yaratan ev hanımları”

Krizin dünyaya çok şey öğrettiğini, krizlere deneyimli Türkiye’nin daha sağlam duruşu ile Türk ailesinin gücünün birleşerek, etkinin kısıtlandığını belirten Tort, “Bu güce inanarak yeni mağazalarla ve uygulamalarla müşterilerimize daha da yaklaşıyoruz” dedi. Özgür Tort şöyle devam etti: “Türkiye’deki pek çok ev hanımı, pek çok aile reisi, çocuklarına bakabilmek, onların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için büyük gayret gösteriyor. Çoğunun mucizeler yarattığına şahit oluyoruz. Bu aile gücüne ve gayretine her dönemde katkıda bulunuyor olmak bizim için bir görevdir. Bu katkının artarak devam etmesi için daima yenileniyoruz, müşterilerimizin ihtiyaçlarına her gün daha da yakın durmak için çaba harcıyoruz. Hepimizi heyecanlandıran kuruşlu alışveriş dönemi ile de, kuruşu kuruşuna ucuz ve sağlıklı alışveriş için çağrıda bulunuyoruz. Mucize yaratan ev hanımını destekliyoruz.”

'4 milyar lira ilave alım gücü' iddiası

Şok Türkiye’de fiyat enflasyonunun düşüşünde öncülük yapıyor. 2009 yılında enflasyon % 6,53 olurken, 2009 yılı Şok enflasyonu bunun 3 puan altında, % 3.32 olarak gerçekleşti. 3 puanlık düşük enflasyonun yarattığı tasarrufun anlamını Tort şöyle açıkladı: ”Bu tasarruf bizim üreticilerimizle gerçekleştirdiğimiz işbirliğinin sonucudur, bu tasarruf sürekli kendimizi geliştirmek için çalışanlarımızla birlikte sürdürdüğümüz verimlilik çalışmalarımızın sonucudur. Asgari ücretin % 5.2 arttığı ortamda % 3.3 enflasyon müşterilerimizin alım gücüne Şok’un ilavesinin somut göstergesidir. Bir an için bizim çabamızın sonucu oluşan bu düşük enflasyonu Türkiye genelinde tüm gıda sektörünün ve perakendecilerin uygulayabildiklerini düşünsek bu, 2009 yılı için 4 milyar TL tasarruf ya da 4 milyar TL daha tüketicinin cebine ilave alım gücü, harcanabilir gelir anlamına gelirdi. Bu örnek organize perakendecilerin ekonomiye katkısı açısından da çok iyi değerlendirilmelidir.”

Şok Ucuzluk Marketleri’nde her gün 474 ihtiyaç kaleminde 1200’e yakın ürün tüketici ile buluşacak. Ürünlerin dönemsel değil daimi olarak ucuz fiyattan satılacağını belirten Tort, Şok’ta yeni dönemde her üç üründen birinin 2 TL altı fiyattan tüketici ile buluşacağını söyledi.

İki ayda 3200 ton deterjan satıldı

Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort, ulaştıkları çok miktarlı satış adetlerinin hem üreticiye hem de tüketiciye fayda olarak geri döndüğünü vurguladı. 2010 yılı Ocak-Şubat aylarında, iki ayda Şok’ta satılan ürünlerin adet ve tonaj bilgilerinden de şu örnekleri verdi: “Ucuz fiyatla Şok’ta iki ayda 492 ton pirinç, 3223 ton toz deterjan, 1005 ton toz şeker, 3040 litre süt, 813 ton un sattık. Ayrıca her Cumartesi sadece gıda dışı ürünlerde geçerli olan “fırsat ürünleri” uygulaması ile de müşterilerimize ilgilerini çekecek yeni ürünlerimizi sunduk. Örneğin 2009 yılında 1 milyon adet oyuncak, 650 bin çift terlik, 380 bin adet tencere, tava gibi çok ucuz fiyatlı fırsat ürünleri satıldı.”

Uygulamanın en çok tüketilen temel gıda ve ihtiyaç maddelerini kapsadığını ifade eden Tort, Şok’un en büyük avantajlarından birinin de taze sebze ve meyvede seçerek 1 TL civarında fiyatlarla tüketiciye ulaşması olduğunu ifade etti. Özgür Tort, “Sadece Ocak ayı içinde Şok Ucuzluk Marketleri’nde 1000 ton domates, 780 ton portakal satıldı. Şimdi yeni dönemde, tüketicimizin günlük ihtiyacına yönelik kategorilerde onlara en uygun, hesaplı ve kaliteli ürünü sunma heyecanını yaşıyoruz. Tüketiciler ihtiyaç duydukları ürünleri sepetlerine attıklarında, ödeyecekleri tutarda kuruşların yarattığı farkı yakından görecekler” dedi.

Tort, Tüm formatlarımız bazında geçtiğimiz yıldan daha fazla bir büyüme planlıyoruz. Bu yıl Migros Ticaret olarak toplam 260 Milyon TL yatırım öngörüyoruz. ” dedi.