BIST 10.164
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.392,93
HABER /  GÜNCEL

Alaattin Çakıcı'ya bir ceza daha

Sinan Engin ve Kaşif Kozinoğlu'nun da aralarında bulunduğu 24 sanıklı davada Çakıcı, 4 yıl 7 ay hapis cezası aldı.

Abone ol

Avusturya'da yakalandıktan sonra Türkiye'ye iade edilen Alaattin Çakıcı'nın yurt dışına kaçışına ilişkin Erol Evcil, Sinan Engin ve Kaşif Kozinoğlu'nun da aralarında bulunduğu 24 sanıklı davada Çakıcı, 4 yıl 7 ay hapis cezası aldı. Erol Evcil ise 2 yıl 3 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan Velit Yavuz Günerkan ve Öznur Çıtlak katıldı. Başka suçtan tutuklu sanıklardan Alaattin Çakıcı ve Erol Evcil'in (Eşrefoğlu) de aralarında bulunduğu diğer 22 sanık ise duruşmaya katılmadı. Duruşmada, sanıklardan Sinan Engin'in avukatı Altın Mimir'in gönderdiği mazeret dilekçesi, davayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle mahkeme heyeti tarafından kabul edilmedi.

Duruşmada esas hakkında görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay, daha önce verdiği mütaalayı tekrar etti. Altay, sanıklardan Cem Akarsu'nun 'suç örgütüne üye olmak' suçundan cezalandırılması, 'sahte pasaport tanzim etmek' ve 'ruhsatsız silah taşımak' suçlarından da açılan davaların ise zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasını talep etti. Duruşmada son sözleri sorulan tutuksuz sanıklar Öznur Çıtak ve Velit Yavuz Günerkan ise daha önceki savunmalarını tekrar ederek beraatlerini talep etti. Diğer sanıkların avukatları da beraat ve zaman aşımı nedeniyle davanın ortadan kaldırılmasını istedi.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Alaattin Çakıcı'nın eski 4422 sayılı yasanın 1/1. maddesi gereğince lehe sonuç doğuran 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma' suçundan, örgütün silahlı olmasını da göz önüne alarak 3 yıl 4 ay ve eski Türk Ceza Kanunu'na göre de (TCK) 'sahte pasaport ve nüfus cüzdanı kullanmak' suçundan 1 yıl 3 ay olmak üzere toplam 4 yıl 7 ay hapis cezası verdi. Sanık Erol Evcil'in (Eşrefoğlu) de 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak' suçundan 1 yıl 15 gün ve 'sahte pasaport ve nüfus cüzdanı kullanmak' suçundan da 1 yıl 3 ay olmak üzere toplam 2 yıl 3 15 gün hapisle cezalandırılmasına karar verildi. Sanıklar Kaşif Kozinoğlu, Hakkı Süha Şen, Mehmet Özbulut, Mustafa Kamalak, Mehmet Salih Hantal, Öznur Çıtlak, Oğuz Yenen ve Şükrü Kazanç ise 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek' suçundan 5'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

Sanık Sinan Engin hakkında 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek' ve 'özel evrakta sahtecilik' suçlarından açılan davanın 5 yıllık zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılması kararlaştırıldı. Sanıklardan Gençağa Çakıcı hakkında, 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek' ve 'ruhsatsız tabanca bulundurmak' suçlarından açılan davanın da 5 yıllık zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar verildi.

Sanık Ali Yüce'ye 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak' suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezası veren heyet, sanığın 'sahte pasaport ve nüfus cüzdanı düzenlemek' suçundan zaman aşımı nedeniyle davasının ortadan kaldırılmasına hükmetti.

Sanıklar Aydın Göker ve Fırat Ardınç'a 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım' suçundan 5 ay ve 'sahte nüfus cüzdanı ve pasaport düzenlemek' suçundan da 1 yıl 3 ay olmak üzere 1 yıl 8 ay hapis cezası veren mahkeme, sanık Aytuğ Gençağa Çakıcı'nın, 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak' suçundan 1 yıl 15 gün hapisle cezalandırılmasını kararlaştırıldı. Aytuğ Gençağa Çakıcı hakkında, 'ruhsatsız silah taşımak' suçundan açılan davanın ise zaman aşımını nedeniyle düşürüldü.

Sanıklar Murat Aydınşakir, Adem Çakıcı, Ozan Güngören ve Cem Akarsu'nun 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak' suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezası veren mahkeme, bu sanıklar hakkında 'sahte nüfus cüzdanı kullanmak' ve 'ruhsatsız silah taşımak' suçlarından açılan davanın yine 5 yıllık zaman aşımının dolması nedeniyle ortadan kaldırılması kararını verdi.

Sanıklar Nizamettin Özoğul, Velit Yavuz Günerkan ve Faik Meral hakkında 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek' suçundan açılan davaların 5 yıllık zaman aşımı süresinin dolması nedeniyle düşürülmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, sanık Başar Barış Çakıcı hakkında açılan davanın ayrılarak başka bir dosyada kaydedilmesine ve sanık hakkında çıkarılan yakalama kararının infazının beklenmesine karar verdi.