BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.412,60
HABER /  EKONOMİ

Finansbank’ta Yunanlı sürprizi

Satışında son aşamaya gelinen Finansbank’a Yunanlı National Bank Of Greece’te talip oldu.

Abone ol

Satışında son aşamaya gelinen Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Finansbank’ta bugüne kadar en güçlü alıcı olarak hep ABD’li Citibank’ın adı öne çıkarken, ihaleye giren bankalardan Yunanlı National Bank Of Greece’in (NBG), güçlü bir alıcı olarak pazarlığa oturduğu konuşuluyor.

Bankacılık çevrelerinde, Yunanistan’da daha önce kamu bankası iken daha sonra özelleştirilen NBG Bank’ın, Finansbank’ı 6.5 milyar dolarlık toplam piyasa değeri üzerinden almak için teklif verdiği ve Hüsnü Özyeğin’in bu öneriye sıcak baktığı belirtiliyor.

YÜZDE 10 KALMASINI İSTİYOR: Uluslararası danışmanlık şirketi Morgan Stanley’e birleşme, evlilik veya satış gibi konularda tam yetki veren Hüsnü Özyeğin’in, bankacılık sektöründen tamamen kopmamak için Finansbank’ın bir miktar hissesini elinde tutmakta kararlı olduğu konuşuluyor. Özyeğin, bu amaçla Finansbank’ın yurtdışı iştiraklerini veya içerde bankanın hisselerinin bir kısmını elinde tutmak istediği ve pazarlıkların da bu şekilde yürütmeye çalıştığı belirtiliyor. Bu yüzden Hüsnü Özyeğin’in pazarlık masasına oturan Citigroup ve Yunanlı NBG’ye, yurtdışı iştiraklerinin yanısıra Finansbank’ın içerde yüzde 10-15’lik hissesini elinde tutmak istediğini belirtti. Yaklaşık 16 milyar dolarlık piyasa değeri ile Yunanistan en büyük bankası konumundaki NBG’nin, Özyeğin’in isteklerine yakın teklif sunduğu ve Finansbank’ın yüzde 46 hissesi için 3 milyar dolar (2.5 milyar Euro) önerdiği ileri sürülüyor.

NBG PAY VERİYOR: NBG’nin bu teklifine göre, Finansbank’ın toplam piyasa değeri de yaklaşık 6.5 milyar doları buluyor. Dahası Özyeğin’in elinde yaklaşık 10’luk bir Finansbank hissesi kalıyor. NBG’nin önceki gün Yunanistan Sermaye Piyasası Kurulu’na resmen başvurarak, Türkiye ve Sırbistan finans piyasalarıyla ilgilendiğini ve bu ilginin bazı alımları da kapsayabileceğini bildirdiği de açıklandı. Yunanlı bankanın, hisse sahiplerinin çıkarlarını korumaya yönelik gizlilik kurallarına hatırlatarak, olası yeni alımlarla ilgili ayrıntı vermediği belirtildi.Yunan NBG’nin, Romanya, Bulgaristan, Arnavutluk ve Sırbistan dahil toplam şube sayısı geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla 257’ye ulaşmış bulunuyor.

CİTİBANK YÜZDE 56 DİYOR: Reuters’ın Atina’da yayımlanan Naftemboriki adlı ekonomi gazetesine atfen verdiği habere göre, Amerikan Citigroup’un Finansbank’ın Özyeğin Ailesi’nin elindeki yaklaşık yüzde 56’lık hissenin tamamını istiyor ve bu hisseler için de 4.2 milyar dolar (3.5 milyar Euro) öneriyor. Citigroup’un önerisine göre ise Finansbank’ın toplam piyasa değeri 7.1 milyar doları buluyor. Ve bu rakamlardan hareketle Citibank’ın önerisinde Finansbank’ın toplam piyasa değeri, Yunanlı NBG’ninkinden yaklaşık 1 milyar dolar daha fazla. Fakat söylenenlere göre Citibank teklifinde, Özyeğin’e bankasında hiçbir pay bırakmıyor. Özyeğin’in, bu noktada tercihini yapmaya çalıştığı belirtiliyor. Wall Street Journal gazetesi geçtiğimiz günlerde, Türkiye’nin önde gelen özel bankalarından Finansbank’a, Yunan NBG’nin yanısıra Citigroup’un talip olduğunu yazmıştı.

Hürriyet