BIST 10.258
DOLAR 32,26
EURO 34,81
ALTIN 2.411,62
HABER /  EKONOMİ

Koçtan küresel imza

Koç Holding Küresel İşbirliği Anlaşması'nı New York'ta Kofi Annan'ın katımıyla imzaladığı bildirildi.

Abone ol

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un, Küresel İşbirliği Anlaşması'nı New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın katımıyla imzaladığı bildirildi.

Koç Holding'den yapılan yazılı açıklamada, Mustafa Koç'un, 1999 yılında Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda Genel Sekreter Kofi Annan'ın öncülüğünde temelleri atılan Küresel İşbirliği Anlaşması'nı (Global Compact) dün New York'da imzaladığı kaydedildi. Mustafa Koç, açıklamada, toplulukolarak ekonomik büyümelerini sürdürürken, içinde yaşadıkları topluma karşı sorumluluklarının da arttığının bilincinde olduklarını kaydederek, bu anlayıştan hareketle, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la birlikte Küresel Sözleşme'ye imza attığını, Koç Topluluğu ve Türkiye adına gurur verici bir ilk daha yaşandığını bildirdi.

İmza törenine Annan'ın ilk kez bizzat katıldığını ve imza attığını belirten Koç,bunun gurur verici olduğunu, anlaşmaya imza koymaktan mutlu olduklarını kaydetti.

Koç, platforma katılımlarının Koç Topluluğu olarak kurumsal sosyal sorumluluk ve toplumsal duyarlılık ile ilgili süregelen genel yaklaşımlarının, resmi ve uluslararası boyutta bir ifadesi olduğunu ve varoldukları coğrafyada sözleşme koşulları ile ilgili bölgesel güç olacaklarını belirtti.

Topluluk olarak, kurumsal sosyal sorumluluk ile ilgili çalışmaları içselleştirdiklerini ifade eden söyleyen Koç, bunun iş yapış tarzlarının doğal bir süreci olduğunu vurguladı.

KÜRESEL İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI NEDİR?

BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından 31 Ocak 1999'da yapılan Dünya Ekonomik Forumu'nda, iş dünyasının liderlerinden uluslararası bir yapılanma olan Küresel İşbirliği Anlaşması'na destek olmalarının istenmesi ile başlayan girişim, ''şirketlerin, BM teşkilatlarının, çalışma ve sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek, ortak vizyon, amaç ve değerler doğrultusunda çalışmalar yapmasını'' hedefliyor.

Küresel İşbirliği Anlaşması ile ilgili olarak 26 Temmuz 2000'de New York'taki BM merkezinde başlayan çalışmalar, bugün dünyanın her tarafından üç bini aşkın sayıda şirket, uluslararası çalışma ve sivil toplum örgütünün katılımı ile insan hakları, çalışma, çevre ana başlıkları ve yolsuzluk karşıtı 10 evrensel prensip doğrultusunda sürüyor.

Küresel İşbirliği Anlaşması, kolektif hareketin gücünden yararlanarak, şirketlerin, küreselleşmenin zorluklarını ortadan kaldırmaya destek olmaları için sorumlu vatandaşlık kavramınıyaygınlaştırmaya çalışıyor. Bu sayede özel sektör ve diğer sosyal paydaşlarla işbirliği yaparak temel vizyonu, yani 'sürdürülebilir ve kapsamcı bir küresel ekonomiyi sağlamayı hedefliyor.

ÜÇ BİN ŞİRKET İMZALADI

Temel amacı, giderek ekonomi, ticaret ve teknoloji ile birbirine daha bağımlı hale gelen ülke, kültür ve insanların, yaşanan sorunlar karşısında ortak bir mücadele platformu yaratmak olan ve prensiplerini 10 ana başlıkta toplayan Küresel Sözleşme'yi, şimdiye kadar yaklaşık 3 bin şirket imzaladı.

Dünyanın en önemli ve en geniş çaplı gönüllü Kurumsal Sivil Vatandaşlık İnisiyatifi olarak da adlandırılabilecek olan Küresel İşbirliği Anlaşması'nı (Global Compact), yakın zamanda imzalayan şirketler arasında Coca Cola Company de bulunuyor. Anlaşmanın bazını oluşturan 10 prensibi iş dünyasındaki aktivitelere entegre etmek ve BM hedeflerini destekleyen girişimler için katalizatör görevini yerine getirmek üzere iki ana amacı olan ve gönüllü bir hareket olan Küresel İşbirliği Anlaşması'nın ilkeleri şöyle:

''İnsan Hakları: Etki alanları içinde evrensel insan haklarının korunmasına destek veya saygı gösterilmesi. Kendi kuruluşlarının insan hakları ihlaline
karışmamış olmalarının sağlanması.

Çalışma:
Örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözleşme haklarının etkin bir şekilde tanınması. Her türlü zorlayıcı ve baskı altında çalıştırmanın engellenmesi. Çocuk işçiliğinin etkin bir şekilde önüne geçilmesi. İşe alma ve çalışma süreçlerinde ayrımcılığın önlenmesi.

Çevre: Çevre ile ilgili konularda, zarar oluşmadan önleyici yaklaşımın desteklenmesi. Daha etkin bir çevre sorumluluğunun yaygınlaştırılması için girişimde bulunulması. Çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için girişimde bulunulması.

Ahlak: Tehdit ve rüşvet dahil tüm ahlakdışı davranışlara karşı çalışılması.''