BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.507,99
HABER /  GÜNCEL

Financial Times: İstanbul havalimanı 'Avrupa'nın en büyüğü' olacak

Financial Times gazetesi, İstanbul'a inşa edilmesi planlanan üçüncü havalimanının, Avrupa kıtasındakilerin en büyüğü olacağına dikkat çekiyor. Haberde, İstanbul'un, küresel geçiş noktası olmak için Doha ve Dubai ile yarıştığı belirtiliyor.

Abone ol

İngiltere'de yayınlanan Financial Times gazetesi, İstanbul'da inşa edilmesi planlanan üçüncü havalimanının, Avrupa'dakilerin en büyüğü olacağına dikkat çekiyor.

Gazete, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, Fatih Sultan Mehmet’e gönderme yaparak, “İstanbul’un yeni bir çağın kapısını açtığına” ilişkin ifadelerini aktarıyor.

Haberde, Mayıs ayında açılacak ihalenin en az 5,6 milyar dolar tutarında olmasının beklendiği belirtiliyor.

Financial Times, ilk etapta 90 milyon, daha sonra 150 milyon yolcu kapasiteli olması planlanan havalimanının, söylendiği gibi 'dünyanın en büyüğü' olmasa da, Körfez ülkelerindeki yatırımlarla rekabet edeceğine dikkat çekiyor.

Dubai ve Doha ile rekabet

Habere göre, Birleşik Arap Emirlikleri bu yıl Dubai’de 160 milyon yolcu kapasiteli havalimanını açmaya hazırlanıyor. Yine bu yıl içinde, Katar da Doha kentinde 15 buçuk milyar dolarlık havalimanını hizmete sokacak.

Çin'in ise yıllık 130 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı için kolları sıvamış durumda.

Avrupa, Afrika ve Asya güzergahlarının en büyük bağlantı noktalarından biri olmaya aday İstanbul’un, havalimanı kapasitesi bakımından tüm Avrupa ülkelerini geride bırakacağının altı çiziliyor haberde.

Financial Times, Türk Hava Yolları’nın 90’dan fazla ülkedeki 200’den fazla kente uçuş gerçekleştirdiğine dikkat çekiyor. Geçen yıl Atatürk Havalimanı’nın 45, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ise 15 milyon yolcuya hizmet verdiğini kaydeden gazete, İstanbul’un 2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliğine soyunduğu hatırlatılıyor.

Projenin, İstanbul’un çevresel ve tarihi mirasını tahrip edeceği gerekçesiyle eleştirildiği de haberde not ediliyor.