BIST 10.240
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.394,22
HABER /  GÜNCEL

Film gibi bir hırsızlık hikayesi

Ankara Resim Heykel Müzesi'nde gerçekleştirilen 2009 yılı sayımı, ilginç bir hırsızlık olayını da ortaya çıkardı.

Abone ol

Hoca Ali Rıza'ya ait karakalem eskizlerinden 13'ünün yerinde fotokopileriyle karşılaşan sayım komisyonu, 5 eseri ise bulamadı.

Olay, Müze Müdürü Ömer Osman Gündoğdu'nun durumu Emniyet'e bildirmesiyle ortaya çıktı. Gündoğdu, 'Bir yerden çıkabilirler. Belki 5 belki 10 yıl önce çalınmış olabilir. Bir resmin orijinal olup olmadığını herkes bilemez' dedi. Bakanlık ise şu açıklamayı yaptı:

'Daha önce bulunamayanlar listesinde yer alan ve 2009 Sayım Komisyonu'nun müze deposunda yaptığı çalışma sırasında Ressam Hoca Ali Rıza'ya ait karakalem eskizlerinin 13 tanesinin durumundan şüphelenilip, sahte olduğuna karar verilmiştir. Ayrıca 5 adet karton paspartunun da boş olduğu belirlenmiştir. Emniyet yetkililerine bilgi verilmiş ve olayla ilgili soruşturma başlatılmıştır.' Bu arada, müzede eserlerin konulduğu depoların kapılarının şifreli olmadığı, kamera sisteminin de kısa bir süreye kadar çalışmadığı öğrenildi.

TEK BAŞINA BİR 'OKUL'

1858'de Üsküdar'da doğduğu için Üsküdarlı Hoca Ali Rıza adıyla da bilinir.
Rüştiye'deki öğrenciliği sırasında resim derslerindeki yeteneğiyle dikkat çekti.

1884'te teğmen olarak Harbiye'yi bitirdi, bu okulda resim öğretmeni oldu.

Tek başına bir 'okul' etkinliğiyle çok sayıda öğrenci yetiştirdi, resim derslerinde kullanmak üzere desen albümleri hazırladı.

Osmanlı Ressamlar Cemiyeti'nde başkanlık yaptı.

Bu sahneyi daha önce görmüştük

Hırsızlık, akıllara 1999 yapımı 'The Thomas Crown Affair' filmini getirdi. Burada da tablo hırsızlığı yapan soyguncular, olay anlaşılmasın diye yerlerine benzerlerini koyuyor.

Üsküdarlı'nın Üsküdar'ı...

'Asker Ressam' kuşağının temsilcisi Hoca Ali Rıza, doğup büyüdüğü Üsküdar'a bağlılığını resimlerinde de göstermişti.