BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,85
ALTIN 2.390,04
HABER /  DÜNYA

Fasın AK Partisi başaramadı

Fas seçimlerinden birinci parti olarak çıkmayı hedefleyen AK Parti, başaramadı.

Abone ol

FAS’ta önceki gün yapılan genel seçimlerde, anamuhalefetteki İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) umduğunu bulamadı. Parlamentonun 325 üyesinin belirleneceği seçimlerde, 33 milyon nüfuslu ülkedeki yolsuzluğun önüne geçmeyi taahhüt eden muhalefetteki AKP, beklenen başarıyı gösteremedi. Katılımın yüzde 37 gibi rekor seviyede düşük kaldığı seçimleri ülkenin en eski partisi "İstiklal" kazandı. AKP ise 47 sandalyeyle ikinci parti oldu. İçişleri Bakanı Şekip Binmusa’nın açıklamasına göre, Halk Hareketi 43, Bağımsızlar Bloku 38 sandalye elde etti. Sosyalistler de 36 milletvekilliği kazandı. Seçim kampanyası sırasında yolsuzluklarla mücadele sözü veren AKP’nin iki numaralı ismi Lahcen Davudi, seçim sonuçları açıklanmadan önce Rabat’taki parti merkezinde yaptığı açıklamada, "En fazla 80, en az 56 sandalye kazanacağız. Umduğumuzu bulamadık çünkü bu seçimlerde para konuştu. Ama biz hala seçimlerden en büyük parti olarak çıkacağımızı tahmi n ediyoruz. Eğer tersi olursa, bu birşeylerin yanlış gittiği anlamına gelir" demişti.

HALKIN DERDİ DİN DEĞİLDİ

AKP yetkilileri, iktidardaki koalisyonun seçime hile karıştırdığını, rüşvetle oy satın aldığını iddia ediyor. AKP, 2002 seçimlerinde mecliste 42 sandalye kazanmıştı.

İçişleri Bakanı Muhammed Benaissa ise, oy verme işleminin şeffaf ve temiz olduğunu söyledi. Benaissa, katılımın istedikleri gibi olmadığını, ancak demokratik bir ülkede böyle şeylerin normal karşılanması gerektiğini söyledi. Benaissa, "Seçmenin endişesi işsizlik, yolsuzluk ve yoksulluktu ve kesinlikle din değildi" dedi.

Kral dinci partilere geçit vermiyor

FAS Kralı 6.Muhammed aşırı İslamcı partilere karşı tutumuyla tanınıyor. AKP, son kurulan 5 partili koalisyon hükümetine sokulmamıştı. Ülkenin en büyük İslami hareketi Adalet ve Hayırseverlik, Kral tarafından siyaset yapmaktan men edilmişti. Bu yüzden AKP, aşırılığa kaçmamaya özen gösteriyor, iktidara gelmesi halinde, yolsuzlukla mücadele, ciddiyet, dürüstlük ve şeffaflık vaat ediyordu. Ancak anayasanın şeriata göre düzenlenmesi kadınların örtünmesi gerektiğini savunan ve zekat vergisi koymayı da planlayan dinci AKP’ye, reformcu Kral’ın geçit vermeyeceği biliniyordu. Ülkede seçimleri kim kazanırsa kazansın, son söz Kral’ın oluyor.

Bilgi notu

Fas’ta partiler üç ana başlık altında toplanıyor. Sol ve merkez sağ partilerden oluşan iktidardaki koalisyon, aralarında AKP’nin de bulunduğu İslamcı oluşumlar ve solcu grupların oluşturduğu birlik.