BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.433,26
HABER /  GÜNCEL

Faizler yarım puan indirilsin

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir MB'ye çağrıda bulundu.

Abone ol

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yarın toplanacak Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulundan, faizleri minimum 0,50 puan indirmesini istedi.

Ekonominin soğuma sürecine girdiğini ve üretimin yavaşladığını savunan Özdebir, gerçekte ise faizlerin 0,50 puanın üzerinde düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Özdebir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce Merkez Bankasının faizleri 0,50 puan düşürdüğünü, ancak en son ABD Merkez Bankası FED'in faizleri 0,25 puan düşürmesi üzerine, Türk Merkez Bankasının 0,25 puanlık indirimini geri aldığını anlatan Özdebir, bunun telafi edilmesi gerektiğini bildirdi.

Merkez Bankasının muhafazakar tutumu nedeniyle durumu iyi değerlendiremediğini savunan Özdebir, artık bu durumun iyi değerlendirilmesini istediklerini, çünkü ekonominin ciddi bir soğuma dönemine girdiğini öne sürdü.

9 aylık büyümenin hedeflerin altında olduğunu, Eylül ayında sanayideki üretim artışının yüzde 2,2 düzeyinde, imalat sanayindeki üretim artışının yüzde 0,09 olduğunu belirten Özdebir, bunun, üretimin durma noktasına geldiğine işaret ettiğini kaydetti.

Özdeir, üretimin tekrar canlandırılabilmesi için faizlerin mutlaka düşürülmesi gerektiğini söyledi. Bu arada Merkez Bankasının önümüzdeki dönemde küresel risklere karşı faiz silahını kullanmasının gerekebileceğini, bunun için faizleri yükseltmek zorunda kalabileceğini anlatan Özdebir, oysa faizler şu anda bile çok yüksek olduğu için, böylesi bir risk durumunda bu enstrümanın gerektiği gibi kullanılamayacağını anlattı.