BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.495,00
HABER /  GÜNCEL

Facebook'a toplu davada ilk duruşma

Sosyal paylaşım sitesine 25 bin kullanıcı tarafından açılan davanın ilk duruşması bugün Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılıyor. Facebook kullanıcı verilerini Avrupa'daki mahremiyet yasalarına aykırı olarak toplayıp paylaşmakla suçlanıyor.

Abone ol

Sosyal paylaşım sitesi Facebook'a, 25 bin kullanıcı tarafından açılan davanın ilk duruşması bugün Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılıyor.

Facebook, kullanıcı verilerini Avrupa'da özel hayatın gizliğini öngören yasalara aykırı olarak toplayıp paylaşmakla suçlanıyor.

Avusturyalı aktivist Max Schrems'in başını çektiği davacılar, Facebook'un Amerikan istihbaratının izleme programı PRISM'le işbirliği yaptığını savunuyor.

Dava, Facebook'un ABD ve Kanada dışındaki tüm kullanıcı hesaplarının kayıtlarını tuttuğu İrlanda'nın başkenti Dublin'de açılmıştı.

Facebook davayla ilgili yorum yapmadı.

'Vahşi Batı yaklaşımı'

Hukuk mezunu olan 27 yaşındaki Schrems, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, bu davanın veri toplama konusundaki "Vahşi Batı" yaklaşımına son vermesini umduğunu söyledi.

Facebook kullanıcılarının bilgilerinin AB yasalarına aykırı olarak izlendiğini savunan Schrems, "Temel olarak Facebook'tan bizi izlemekten vazgeçmesini istiyoruz. Facebook'un herkesin anlayabileceği bir gizlilik politikasına sahip olmasını ve Facebook kullanıcısı bile olmayan kişilerin verilerini toplamaya son vermesini istiyoruz" dedi.

Facebook, geçmişte de gizlilik politikaları dolayısıyla eleştirilmişti.