BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Facebook gözünü yukarıya dikti

Dünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook gökyüzüne çıkıyor. Firmanın güneş enerjili robot uçaklar üreten bir şirketi satın almak üzere olduğu iddia edildi.

Abone ol

Günümüz internet dünyasının en önemli figürlerinden olan Facebook gözünü yükseklere dikti. Firmanın, geçen yıl Google'ın Project Loon adını verdiği sıcak hava balonlarıyla internet projesine farklı bir alternatif geliştirdiği iddia ediliyor.

Teknoloji merkezli yayın yapan Techcrunch sitesinin haberine göre Facebook, Titan Aerospace isimli insansız hava araçları geliştiren bir firmayı satın almak üzere görüşmelere başladı. Titan Aerospace'in uçaklarının benzerlerinden önemli bir farkı ise güneş enerjisiyle çalışmaları. Firmanın uçaklarının yere inmeden 5 yıl havada kalabiliyor.

Facebook'un bu hamlesinin üye sayısını artırmak için atılan bir adım olduğu düşünülüyor. Çünkü dünya çapında 5 milyar kişinin internet erişimi bulunmuyor. Facebook'un bu uçaklar yardımı ile kuracağı ağın bu 5 milyar kişiye internet sağlamak için kullanılması bekleniyor. Sitenin haberine göre Facebook bu ağı ilk kez Afrika'da kuracak.

titan_haber.jpg

GOOGLE'A RAKİP OLACAK

Facebook'un bu satın alma için 60 milyon doları gözden çıkardığı da iddia ediliyor. Bu alım gerçekleşirse Facebook, Google'ın sıcak hava balonlarıyla kurmayı planladığı internet ağına farklı bir alternatif getirmiş olacak.

20 KİLOMETRE YÜKSEKTE UÇUYOR

Titan Aerospace tarafından geliştirilen ve Solara 50 ve Solara 60 olarak adlandırılan otonom uçaklarının kanat genişliği 50 metre. 160 kg ağırlığındaki uçak yerden 20 km yüksekte uçuyor. 32 kg ağırlık taşıyabilen uçakta bulunan güneş enerjisi panelleri ve pil yardımı ile 5 yıl boyunca yere inmeden havada kalabiliyor. Saatte 104 km hızla uçabilen uçak, çok yüksek irtifada uçtuğu için uydularla benzer görevleri çok daha az maliyetle yerine getirebiliyor.