BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.438,27
HABER /  GÜNCEL

Zaman yazarı yazdı! Cemaati sarsacak kaset yazısı

Başbakan Erdoğan ile Bilal Erdoğan arasında geçtiği ileri sürülen telefon görüşmeleri sonrası Başbakan istifa etmeli mi?

Abone ol

Mahçupyan'a göre bu kaset teknik, yasallık, meşruiyet ve siyaset açısından epeyce yetersiz.

Zaman si yazarı , Başbakan Erdoğan'ı istifa etmesini isteyenleri üzecek bir yazı kaleme aldı.

Başbakan Erdoğan'ın 17 Aralık'ta "paraları sıfırlayın" dediği iddia edilen ses kayıtları, tartışılmaya devam ediyor. Cemaat medyası Erdoğan'ın istifa etmesini bekliyor ama Mahçupyan o düşüncede değil.

17 Aralık operasyonundan sonra hükümetten yana tavır alan yazılarıyla dikkat çeken yazar, bir kez daha cemaati hayal kırıklığına uğrattı. "Başbakan istifa etsin mi?" başlıklı yazısında Mahçupyan, kasetin teknik açıdan şüpheli bulduğu noktaları sorular eşliğinde yazdı:

TEKNİK SORULAR

"Ya o sesleri de bandın sahih olmadığını kanıtlamak isteyenler kasete yerleştirmişse? Ayrıca ilk orijinal dinlemenin hangisi olduğunu bile bilmiyoruz. Belki onun üzerinden bir sürü farklı kopya üretildi. Şimdi objektif bir uzmana gönderilecek olsa bile, gönderilen örneğin orijinal olduğundan nasıl emin olacağız? Nihayet ses bandını inceleyen saygın bir bilirkişi ise beklenen cevabı vermiş: “Üzerinde oynama olmadığı kesin olarak kanıtlanamasa da bu noktada hiçbir şekilde üzerinde oynama olduğu da kanıtlanamaz.” Belki bazı bölümleri sahih, ama birçok yeri de montajdır… Kısacası bu kasetin teknik açıdan delil oluşturma niteliği yok."

Mahçupyan, kasetin siyaset açısından hayal edilen etkiyi yaratmaktan neden uzak olduğunu kendi penceresinden böyle açıkladı:

ŞAHSİ SERVETİNE YAPILMIŞ EKLEMELER OLDUĞU ORTAYA ÇIKSAYDI

"(...)İma ettiği şey Başbakan’ın uhdesinde belirli bir fon olduğu gerçeğiyle sınırlı ama bu ne bilinmeyen, ne tartışılmayan, ne de siyasi dengeleri değiştirecek olan bir bilgi. Başbakan’ın regüle ettiği bir fon akışının varlığı, teşvik ve telkinlerle bazı işadamlarının belirli işleri görev mahiyetinde yaptıkları bir sır değil. Farz edelim ki ses bandı tamamen sahih… 17 Aralık günü gerçekten de yüklü bir nakdin yer değiştirmesi yaşanmış olsa bile, bu paranın varlık nedenini bilmiyoruz.

Siyaseten taşınması zor olan yük eğer bu miktarların Başbakan’ın şahsi servetine yapılmış eklemeler olduğu ortaya çıksaydı söz konusu olurdu. Aksi halde ortada toplumsal algıyı temelden değiştirecek bir unsur yok. Toplum şu an yaratılmış olan algıyla sandığa gidecek. Belki birçokları vicdanlarında bir şüphe taşıyarak oylarını kullanacaklar. Sıcağı sıcağına yapılacak kamuoyu çalışmaları muhtemelen AKP oyunda 3-5 puan arası düşme de gösterebilir. Ama geçmiş deneyim, objektif toplum okumaları ve Başbakan’ı dinlemeye gelen kalabalıklar, eğer bir düşme olsa bile sonraki haftada AKP oyunun tekrar aynı seviyeye kolayca çıkacağını haber veriyor.     

Başbakan’ı vurmayı hedefleyen bu kasetin teknik, yasallık, meşruiyet ve siyaset açısından epeyce yetersiz olduğunu görmekte, gerçekçiliği elden kaçırmamakta yarar var."