BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.422,33
HABER /  GÜNCEL

F-35 uçakları hangi ülkeler ortak Türkiye kaç tane alacak?

SURİYE'de İran hedeflerine karşı kullanılan İsrail tarafından F-35 uçakları kullanıldı. Türkiye üretici ortağı olduğu F-35'ten daha bir tane bile alamamışken İsrail kullanmaya başladı bile. Peki F-35 uçaklarının ortakları kimlerdir hangi ülke ne kadar sipariş verdi, Türkiye ne zaman teslim alacak?

Abone ol

Suriye'ye saldırılarını İran hedeflerini vurarak yeni bir düzeye çıkaran İsrail'den, Türkiye dahil 9 ülkenin geliştirdiği Müşterek Taarruz Uçağı programı kapsamında üretilen F-35'le ilgili tarihi bir açıklama geldi. İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı, F-35'leri operasyonel saldırıda kullanan ilk ülke olduklarını duyurdu. F-35, hayalet uçak olduğundan, Suriye, İran içinde fark edilmeden uçabilir.

Peki F-35 uçaklarının ortakları kimlerdir hangi ülke ne kadar sipariş verdi, Türkiye ne zaman teslim alacak?

SİPARİŞ VERENLER : Bugüne dek F-35 siparişi veren ülkeler ABD, İsrail, Türkiye, İngiltere, Avustralya, Norveç, Danimarka, Hollanda, İtalya, Japonya ve Güney Kore.

FİNANSE EDENLER : F-35, 1993'te kurulan Müşterek Taarruz Uçağı programı kapsamında üretiliyor. Bu programı ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, İtalya, Hollanda, Norveç, Danimarka ve Türkiye ortak şekilde finanse ediyor.

İSRAİL'E 9 ADET TESLİM EDİLDİ : İsrail, ABD'den sonra F-35 siparişleri karşılanan ilk ülkeydi. Sipariş ettiği 50 uçaktan ilk 2'sini Aralık 2016'da teslim alan İsrail'e bugüne dek 9 F-35 teslim edildi.

TÜRKİYE DAHA HİÇ ALAMADI : 14 F-35 sipariş eden ve toplamda bu uçaklardan 100 adet almayı planlayan Türkiye, Ankara-Washington ilişkilerindeki krizin tavan yapmasının ardından, Amerikan silah ambargasosuyla ve bu kapsamda F-35'lerin teslimatının durdurulmasıyla tehdit ediliyor. Ankara'nın Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımı anlaşması yapması da ambargo olasılığına gerekçe gösteriliyor.

İLK TESLİM 21 HAZİRAN'DA : Nisan ayının sonunda F-35’lerin Türkiye’ye teslimatını engellemek için ABD Kongresi’ne yasa tasarısı sunulmuştu. Ankara'nın tepkileri üzerine ilk F-35 savaş uçaklarının 21 Haziran'da törenle Türkiye'ye teslim edileceği haberi geldi. Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmesi planlanan ilk F-35'ler de deneme uçuşlarını gerçekleştirdi.

TÜRKİYE 'PAHALI' DİYE DAHİL OLDU : ABD Başkanı Donald Trump da dahil olmak üzere F-35 programı fiyatlarının çok pahalı olması nedeniyle eleştiriliyordu. Bunun üzerine 2017 yazında Türkiye'nin aralarında bulunduğu 11 ülke 37 milyar dolar değerinde en az 440 F-35 alımı anlaşması yaparak uçak başına düşen fiyatın önemli ölçüde düşmesini sağladı.

Türkiye'ye yıllardır verilmedi! Meğer İsrail...