BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,65
ALTIN 2.409,24
HABER /  DÜNYA

F-35 satın alan Güney Kore, uçağı uçurmak için her gün 2 adet şifre almak zorunda

Güney Kore’nin satın aldığı F-35 savaş uçaklarını çalıştırabilmek için her gün ABD’den yeni şifre alması gerektiği iddia edildi.

Abone ol

Birim başına 80 milyon dolar ile dünyanın gelmiş geçmiş en pahalı askeri aracı ve silah platformu olan F-35, bu defa “ABD’ye bağımlılık” konusuyla gündeme geldi.

Tayvan merkezli haber sitesi inf.news, toplamda 40 adet F-35 “Yıldırım” savaş uçağı satın alan  Güney Kore’nin askeri pilotlarının durumdan memnun olmadığını öne sürdü.

Haber sitesi, Güney Koreli pilotların, F-35 savaş uçaklarını sadece çalıştırabilmek (aktif hale getirmek) için Amerika’dan her gün yeni şifre almaları gerektiğini iddia etti.

ABD, F-35 satın alan ülkelere, uçağı çalıştırmak ve gerekirse muharebe moduna (savaş modu) geçirmek için LINK-16 veri paylaşım sistemi üzerinden şifre gönderiyor.

Dünyanın en gelişmiş silahına çifte şifreleme

F-35, dünyanın en teknolojik ve en çok bilgisayar/dijital cihaz kullanan savaş aracı. F-35 neredeyse tamamen dijitalleşmiş durumda. Pilotlar, dokunmatik ekranlar üzerinden istedikleri göstergeyi büyütebiliyor, istediği yere taşıyabiliyor.

Böylelikle operasyona göre F-35 pilotları, kendileri için göstergeleri ve uçuş panelini istediği gibi ayarlayarak, en rahat nasıl uçuyorlarsa görevlerini o şekilde icra edebilecek.

Her türlü aviyonik, bilgisayar, silah, radar ve gizlilik sistemleri ile donatılmış F-35’ler, bu özelliklerinden faydalanabilmek için öncelikle “aktif” hale gelmesi gerekiyor.

F-35’in işletim sistemi ve bilgisayarları, açılış sırasında bir şifre istiyor. Şifreyi ise her gün ABD’nin yeniden göndermesi gerekiyor.

Eğer ABD şifre göndermezse, tanesi 80 milyon dolar olan F-35 savaş uçaklarını çalıştırmak ve uçurmak dahi mümkün değil.

Ancak, savaş uçağının uçuşu yeterli değil. Uçağın silahlarını ve muharebe gereçlerini kullanmak için, ABD’nin 2. bir şifre daha göndermesi gerekiyor. Eğer ABD o şifreyi göndermezse, F-35 savaş uçağını muharebe maksadıyla kullanmak imkansız.

Bir tek İsrail hariç tutuldu

ABD, LINK-16 veri paylaşım ağı üzerinden 2 adet şifre göndermeyi kabul etmezse, 80 milyon dolara F-35 alan bir ülke, savaş uçağını hiçbir şekilde kullanamıyor. F-35 satın alan ülkeler içerisinde bir tek İsrail, uçağa kendi yazılımını yükledi ve uçak üzerinde tamamen egemen oldu.

Pilotlar bıktı

Inf.news, “F-35 satın alınca uçağın sahibi olmuyorsunuz. Uçak, sizin sahibiniz oluyor” ifadelerini kullandı. Haber sitesi, Güney Koreli pilotların bu durumdan adeta “bıktığını” iddia etti.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Ankara için en güzel haber yarın geliyor Meteoroloji tahmini şaşırttı İstanbul, İzmir, Antalya...
Foto Galeri Ankara için en güzel haber yarın geliyor Meteoroloji tahmini şaşırttı İstanbul, İzmir, Antalya... Galeriye Gözat