BIST 10.125
DOLAR 32,38
EURO 34,67
ALTIN 2.412,23
HABER /  GÜNCEL

Et fiyatları yükselebilir

Küresel ısınmaya bağlı olarak kuraklık bu sene de devam ederse et fiyatlarında yükseliş kaçınılmaz olacak

Abone ol

Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Kayar, göreve yeni başlayan yönetim kurulu üyeleri Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker'i ziyaret etti. Görüşmenin en önemli gündem maddesini ise et fiyatlarındaki olası artış oluşturdu.

GAP Bölgesi’nin geçen yaz yaşadığı kuraklıkla birlikte artan yem fiyatlarına bağlı olarak et fiyatlarında yaşanan yükselişin, kuraklığın bu yıl da sürmesi halinde devam edeceği belirtildi.

ETTE KDV'DE ARTTI

Toplantıda ETBİR adına konuşan Hikmet Kayar, toptan et KDV’sinde yılbaşı itibariyle gerçekleştirilen artışın da, nihai tüketici açısından bir fiyat dezavantajı yarattığını dile getirdi. Bu uygulamanın ayrıca Türkiye’de et üretim ve ticareti açısından da olumsuz etkileri olabileceğini belirten Kayar, Avrupa’nın et üretimini teşvik için pek çok uygulamayı gündeme getirdiğini belirterek, benzer çalışmaların Türkiye’de de hayata geçirilmesinin sektörün geleceği açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE'DE HAYVAN BESİCİLİĞİ

Türkiye’de hayvan besiciliğinde kullanılan ırkların geliştirilmesinin de gündeme geldiği toplantıda, Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker ise Türkiye’de hali hazırda yerli ırkın 3/1, kültür ırklarının 3/2’sini oluşturduğu bir üretim portföyüne sahip olduğunu belirterek, çiftliklerden istek gelirse Avrupa et ırkı damızlık dişi hayvanların ithalinin önünü açacağının da sözünü verdi.