BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.248,49
HABER /  POLİTİKA

Eski Korgeneral Metin İyidil hakkında MİT'in 'çok gizli' mektubu ortaya çıktı

Eski Korgeneral Metin İyidil tahliye edilmesinin ardından, savcılığın itirazı sonrası yeniden yakalanıp tutuklanmıştı. İyidil hakkında, 2015 yılında MİT tarafından Genelkurmay Başkanlığı'na gönderilen "çok gizli" belge ortaya çıktı.

Abone ol

Tahliye edildikten sonra yeniden tutuklanan eski Korgeneral Metin İyidil hakkında MİT belgesine ulaşıldı. İstinaf mahkemesinin 'soyut' bulduğu 23 Haziran 2015 tarihli belgede, "Metin İyidil'in Paralel Devlet Yapılanması (PDY-PÖ) mensubu olduğuna dair iddiaların bulunduğu yönünde bilgi mevcuttur" deniliyor.

MİT'in 'çok gizli' mektubu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla darbecilerin odasında yapılan aramalarda darbe bildirilerinin altında imzası bulunan sözde Yurtta Sulh Konseyi üyesi Mehmet Partigöç'e ait özel kasada, İyidil ile ilgili önemli belgelere ulaşıldı. Bu belgelerden birinin MİT tarafından Genelkurmay Başkanlığına gönderilen "Çok Gizli" ve "Kişiye Özel" ibarelerinin yer aldığı bir yazının olduğu anlaşıldı.

23 Haziran 2015 tarihli belgede, "Metin İyidil hakkında Paralel Devlet Yapılanması (PDY-PÖ) mensubu olduğuna dair iddiaların bulunduğu yönünde bilgi mevcuttur" ifadeleri yer alıyor.

Soruları yanıtsız bıraktı

Ayrıca aynı kasada, İyidil'e ait 13 Temmuz 2015 tarihli emeklilik dilekçesi de ele geçirildi. Savcılık, söz konusu belgelerin bulunması üzerine o süreçte Mehmet Partigöç'ün ikinci kez ifadesi alındı. Ancak Partigöç, İyidil ile ilgili söz konusu belgelere ilişkin soruyu yanıtlamadı. Öte yandan, MİT yazısının ardından emeklilik dilekçesini verdiği anlaşılan İyidil, 2015 YAŞ kararlarıyla Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanlığına atandı.

İstinaf  yazıyı 'soyut' buldu

İstinaf mahkemesinin beraat ve tahliye kararında, Partigöç'ün kasasında ele geçirilen ve yerel mahkemenin mahkumiyete gerekçe yaptığı MİT yazısı ile emeklilik dilekçesine ilişkin değerlendirmesi dikkat çekici bulundu.

Kararda, söz konusu MİT yazısının somut bilgi ve belgelere dayanmadığı savunuldu. 

Ne olmuştu?

Metin İyidil, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından yargılandığı Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesince "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırılmış, istinaf başvurusunda dosyanın gönderildiği Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20'nci Ceza Dairesi, sanık hakkındaki hükmü kaldırıp beraat ve tahliye kararı vermişti. İyidil'in tahliye kararına Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığınca itirazda bulunulmuş ve savcılığın talebini değerlendiren Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21'inci Ceza Dairesi tarafından isnat edilen suç ve kaçma şüphesi gözetilerek hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı. Karar doğrultusunda harekete geçen Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü (TEM) ekipleri İyidil'i Çankaya'daki evinde gözaltına alıp tutuklamıştı.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Meteoroloji'den İstanbul'a kar ve buzlanma uyarısı
Foto Galeri Meteoroloji'den İstanbul'a kar ve buzlanma uyarısı Galeriye Gözat