BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,88
ALTIN 2.423,37
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Esenler'de Çanakkale konferansı verildi

Tarihçi - yazar Mehmet Niyazi Özdemir, Esenler Belediyesi’nde, “Çanakkale Savaşı Dünyada Neyi Değiştirdi?” konulu bir konferans verdi.

Abone ol

Çanakkale Zaferi ile ilgili yaptığı araştırma ve yazdığı kitaplarla tanınan tarihçi - yazar Mehmet Niyazi Özdemir, Esenler Belediyesi’nde, “Çanakkale Savaşı Dünyada Neyi Değiştirdi?” konulu bir konferans verdi. Özdemir, Çanakkale Zaferi’nin sonuçlarının dünya tarihine hala yön vermeye devam ettiğini söyledi.

Esenler Belediyesi’nin konusunda söz sahibi uzmanları Esenler halkı ile buluşturmayı amaçlayan “Esenler Buluşmaları”nın ilk konuğu tarihçi yazar Mehmet Niyaz Özdemir oldu. Çanakkale Zaferi konusunda otorite olan Özdemir, Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda “Çanakkale Savaşı Dünyada Neyi Değiştirdi?” konulu bir konferans verdi. Konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra kısa bir konuşma yapan Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında okullarda, kahvehanelerde ve başka bir çok yerde şehirlilik bilinci konularında seminerler ve kültürel etkinlikler düzenlediklerini hatırlattı.

Bunların dışında Esenler Buluşmaları adı altında her Cumartesi günü saat 14.00’de Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda Türkiye’nin abide şahsiyetlerini Esenler halkı ile buluşturacaklarını söyleyen Çetinkaya, “İşte bu abide şahsiyetlerden birisi de Mehmet Niyazi Özdemir’dir. O, bize kendi kültürel zenginliklerimizi, kendi benliğimizi hatırlatan ender şahsiyetlerden birisidir. Tarihi romancılık alanında bir usul geliştiren hocamızı Esenler’de ağırlamaktan, onu dinlemekten şeref duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Daha sonra sunucu Zeki Sirkeci Mehmet Niyazi Özdemir’in kısa özgeçmişini okudu. Bunun ardından kürsüye gelen Özdemir, yaklaşık bir saat boyunca, Çanakkale Zaferi’nin dünya tarihi, milli tarihimiz ve Türk milleti açısından önemini anlattı.

Özet olarak Çanakkale Savaşı’nın çıkış sebebi ve şeklini de anlatan Mehmet Niyazi Özdemir, savaşın cephelerindeki gelişmeleri, Türk komutanları ve askerlerinin gösterdiği kahramanlıkları dinleyicilere sundu. “Boğaz’ı 7 günde geçeriz” hesaplarıyla gelen ve “yenilmez armada” olarak lanse edilen kuvvetlerin üçte birinin Çanakkale Boğazı’nın derin sularına gömüldüğünü, üçte birinin de kullanılamaz hale getirildiğini kaydeden Özdemir, “Çanakkale’den alınacak çok ibretler vardır. Çanakkale aynı zamanda iki medeniyetin çatışmasıdır” dedi.

Çanakkale’nin sonuçları devam ediyor

Çanakkale savaşlarının ünlü İngiliz Komutanı Churchill’in (Çörçil)) savaşın sonucu ile ilgili olarak, “Biz kazanamadık, Rusya komünist oldu 30 milyon kişi öldü, biz kazanamadık Çin komünist oldu 50 milyon kişi öldü” dediğini hatırlatan Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eğer Churchill bugün hayatta olsaydı (Biz kazanamadık komünist olan Rusya dağılma sürecine girdi) derdi. Ve Rusya’dan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgısiztan, Türkmenistan, Gürcistan ve Özbekistan gibi bir çok ülke koparak bağımsızlığını kazandı. Belki ben göremeyeceğim ama, inşallah sizlerden bir çoğu görecek ki, Rusya daha da küçülecek. Elinde bulundurduğu toprakları elinde tutamayacak.

Çanakkale Zaferi’nin dün muhteşem sonuçlar doğurdu, bugün muhteşem sonuçlar doğuruyor, yarın da muhteşem sonuçlar doğuracak. Orada akan kanlar boşa akmamıştır. Orada akan kanlarla ne kadar gurur duysanız azdır”.

Çanakkale savaşlarının son dönem tarihimizin laboratuarı olduğunu kaydeden Özdemir, bilinen aksine bu zafer kazanılması sırasında Türk askerinin kesinlikle aç ve sefil bırakılmadığını, her gün mutlaka bir öğün et yemeği çıktığını belirtti ve, “Türk milleti kendisi aç kalmıştır ama askerine bakmıştır, askerini aç koymamıştır” şeklinde konuştu.

Konferansa Esenler Belediye Başkan Yardımcıları Ömer Çetinkaya, Ahmet Temel ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. Konferans sonunda Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya, Mehmet Niyazi Özdemir’e bir teşekkür çiçeği sundu. Özdemir, konferanstan sonra dinleyicilere kitaplarını imzalayarak hatıra fotoğrafı çektirdi.