BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İstanbul'da Nevruz bayramı kutlandı

İstanbul Valiliği tarafından düzenlenen Nevruz etkinliği bu yıl Topkapı Şehir Parkı’nda kutlandı.

Abone ol

İstanbul Valiliği’nin geçtiğimiz yıllarda Sultanahmet Meydanı’nda düzenlediği Nevruz Bayramı kutlamaları, bu yıl Türk Kültür Evleri’nin yer aldığı ve daha geniş bir alana sahip olan Topkapı Şehir Parkı’nda kutlandı. Türk dünyası temsilcilerinin de katıldığı coşkulu kutlamaya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Zırlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Türkgenci, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Başkan Topbaş; “Türk dünyası 557 yıl sonra aynı mekanda buluştu”

Törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, Türk dünyasının bundan tam 557 yıl önce Topkapı’da surların hemen dışında bulunun bu mekanda buluşarak İstanbul’u birlikte fethettiğine dikkat çekerek, “Hazreti Fatih’in otağını kurduğu bu mekanda 557 yıl sonra Türk Kültür Evleri’nde yeniden buluştuk. Ulusumuzun bayramı olan Nevruz’un bu yıl ilk defa Topkapı Şehir Parkı’nda kutlanmasını bu nedenle çok anlamlı buluyorum” dedi.

Birlik ve kardeşliğin sembolü olan, baharın müjdecisi ve hayatın canlanması anlamına gelen Nevruz’da sevginin, heyecanın ve coşkunun doruğa çıktığını vurgulayan Başkan Topbaş, şöyle konuştu; “Nevruz bayramı bütün insanlığa barışı bereketi haykırıyor. Nevruzu ilk defa Topkapı Kültür parkında kutluyoruz, bazı eksiklikler var. Bunları gelecek yıllarda düzeltecek ve bu alanda daha coşkulu kutlamalar gerçekleştireceğiz. Bütün farklılıkları bir yana bırakarak kol kola girdikçe, yan yana oldukça farkımızı dünyaya çok daha fazla hissettiririz. Büyük bir ulus olarak bizim yurt edindiğimiz Anadolu bugüne kadar nice kahramanlara ve kahramanlıklara ev sahipliği yaptı. Bugün bütün Türk dünyasında bütün bir heyecan yaşanmaktadır. Nevruz, Orta Asya’dan Kafkasya’ya ve Ortadoğu'ya kadar geniş bir alandaki kardeş halklar tarafından yüzyıllardan beri kutlanıyor. 350 milyon nüfuslu geniş bir coğrafyada aynı heyecan yaşanıyor.”

Topkapı küresel sinema merkezi olacak

Bu yıl bütün Türk dünyasının ev sahipliği yaptığı Topkapı Şehir Parkı’nda Nevruz heyecanının yaşatılmasının çok anlamlı olduğunun altını çizen Kadir Topbaş, “Bu mekanın hemen yanında 1453 Panoramik Müzesi bulunuyor. Onun hemen yanına da inşallah yakın bir tarihte platoryum inşa ederek, orayı da küresel sinema merkezi haline getireceğiz. Böylece İstanbul ve Tarihi Yarımada şehrimizin ve tarihimizin güzelliklerini daha çok yansıtacak. Tüm Türk dünyasının Nevruz Bayramı’nı kutluyorum” şeklinde konuştu.

Vali Muammer Güler de birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları verdiği konuşmasında, vatandaşların Nevruz bayramını kutladı. Türkiye'nin, farklı din, dil ve ırktan insanları bünyesinde barındırdığını belirten Güler, bu insanların kendi kutlamalarına gelenekleri gereği saygı duyulması gerektiğini söyledi. Güler, “2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul, farklı etnik kökenleri saygıyla kucaklayan, barındıran bir şehir. Her Türk vatandaşı dini, etnik kökenin, dili, siyasi görüşü ne olursa olsun bu milletin ayrılmaz eşit bir parçasıdır” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından resim, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Güler, Başkan Topbaş ve Tuğgeneral Türkgenci tarafından verildi. Afgan kökenli vatandaşlar da Güler, Topbaş ve Türkgenci’ye yerel Afgan kıyafetleri giydirdi.

Daha sonra şölen alanının ortasında yakılan ateş üzerinden atlayan Güler, Topbaş Türkgenci, örs üzerinde çekiçle demir dövüp, yumurta tokuşturdular. Kutlamalar; sanatçı Zafer İşleyen’in kendi yorumuyla seslendirdiği mehter marşları, halk oyunları, TRT Türk Halk Müziği sanatçıları Tülin Berbergil ve Ali Bicek, türküleriyle devam etti. Askeri Mehteran Takımı’nın seslendirdiği mehter marşları da alanı dolduran vatandaşlar tarafından coşkuyla izlendi. Topkapı Şehir Parkı’ndaki Türk dünyasına ait kültür evlerini gezen Başkan Topbaş, resim sergisi açtı ve yerel sofralardaki yiyeceklerin tadına baktı.