BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,77
ALTIN 2.393,05
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memurlar 'paket'te eksik buldu

Hükümet tarafından hazırlanan ve bugün siyasi partilere götürülen Anayasa değişikliği paketine memurlar itiraz etti.

Abone ol

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin hazırladığı Anayasa değişikliği paketinini getirdiği en dikkat çekici yeniliklerden biri, memurlara toplu sözleşme hakkı getirilmesi.

Memur konfederasyonları, taslaktaki bu düzelemeyi önemli bir gelişme olarak görmekle birlikte, grev hakkının verilmemesini tepkililer.

Konfederasyonların tatmin edici bulmadığı düzenleme, "Memurlar ve diğer kamu görevlileri , toplu sözleşme yapma hakkına sahiptirler. Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar uzlaştırma kuruluna başvurabilir. Uzlaştırma kurulu kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir" diyor.

Memurlar için de işçilerde olduğu gibi toplu sözleşme döneminin başladığı anlamına gelen bu madde de grev hakkı ise bulunmuyor. Taslak metinde, masada anlaşma olmaması durumunda başvurulan uzlaştırma kurulu kararları bağlayıcı kılınıyor.

Memur konfederasyonları, grevsiz toplu sözleşme hakkının eksik olduğunu belirtirken, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, “Önemli bir gelişme ama beklentilerimiz grevli toplu sözleşme hakkının da olacağı bir garantinin, Anayasa’da yer almasını görmekti ama göremiyoruz” dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise, “Toplu sözleşme hakkının girmiş olması mükemmel ama grev hakkı dikkate alınmamış. Bu ciddi bir eksiklik. Siyaset yasağının memura devam ediyor olması da bu taslağın en önemli eksiklikleri” şeklinde konuştu.

Öte yandan taslakla birlikte, memurlara verilen uyarı ve kınama cezalarına da yargı yolu açılıyor.

TOBB'DA TOPLANTI VAR

Öte yandan Anayasa değişiklik paketi siyasi partilerin ardından yarından itibaren de sendikalara görücüye çıkacak. Paketi değerlendirmek üzere yarın 7 örgüt TOBB'da biraraya gelecek.

Ayrıca, Ekonomik Sosyal Konsey'in sosyal taraflarını oluşturan TOBB, Türk-İş, Kamu-Sen, TİSK, Hak-İş, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Anayasa paketini görüşmek üzere biraraya gelecek.

Toplantı, TOBB'un çağrısı ile gerçekleşirken, bu örgütler 2007 yılında yeni bir Anayasa konusunda çalışmak üzere toplanan platformda da yer almıştı.

Öte yandan Adalet ve Kalkınma Partisi, yarın TİSK, Hak-İş ve Memur-Sen'i, çarşamba günü de Türk-İş ve Kamu-Sen'i ziyaret edecek.