BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

Esad, Erdoğan'ın planını bozdu!

Başbakan Erdoğan'ın Obama'ya Esad hakkında dosya sunacak olması Ortadoğu'da şekillenen yeni planı engelleme çabası olarak algılandı.

Abone ol

Banu İriç

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)-
Türkiye'nin dış politikasında çevrede değişen şartlar yeni bir hamle yapmasını gerektirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'de Başkan Barack Obama ile yapacağı önemli ziyaret tüm dengeleri değiştirebilir ve Türkiye kendini yeni bir oyunun içinde bulabilir.

Bugün bazı gazetelerde Türkiye'ye gelen Suriyeli yaralılarda kimyasal maddelere rastlandığı haberi yer aldı. MİT ve jandarmanın düzenlediği operasyonlarda risin adlı kimyasal biyolojik zehirli maddelerle Suriyelilere ateş açıldığı öğrenildi.

Başbakan Erdoğan da 16 Mayıs'ta Obama ile yapacağı görüşmesinde bu konuyu ele alacak. Obama'ya dosya halinde kanıtları sunacağı öğrenilen Erdoğan'ın Obama'dan Suriye konusunda destek isteyeceği konuşuluyor.

TÜRKİYE'NİN SURİYE POLİTİKASI ÇÖKTÜ MÜ?

Arap Baharı'nın başlamasıyla diktatörler birer birer devrilmiş ancak yeni kurulan hükümetlerle de ülkeler huzuru bulamıştı. İsyan kısa sürede Suriye'ye de bulaşmış ancak beklenen çözülme Suriye'de bir türlü yaşanmamıştı. Suriye'den kamuoyuna sunulan haberlerde kimi zaman ÖSO'nun güçlendiği kimi zaman da Esad'ın gücünü kaybetmediği iddia edildi.

İSRAİL - SURİYE ATEŞLERİ PLANI BOZUYOR MU?

Türkiye Suriye'deki gerginliğin başladığı ilk günlerden bu yana "Suriye bizim iç meselemizdir" diyerek konuyu kendilerinin halledeceğini beyan etmiş, Esad'a uyarı üstüne uyarı yapmışsa da Esad gideceğine dair en ufak bir işaret vermemişti.

Süreçte kafa karıştıran diğer bir konu da İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi oldu. İsrail'in yeni bir plan içerisinde olduğu yazıldı.

İsrail'in Suriye'ye hava saldırıları düzenlemesinin ardından Suriye de karşılık verdi. İsrail ise bunun bir tehdit olarak algıladığını duyurarak savaşın başlayabileceğini duyurdu. Ancak İsrail ve Suriye arasında başlayacak bir savaşa İran ve Rusya'nın da destek vermek isteyeceği biliniyor. İran'ın da kimyasal silah barındırdığı gerekçesiyle ABD ve BM tarafından sık sık uyarıldığı da bir gerçek.

Suriye'nin olası bir savaşta arkasına desteği de alarak İsrail'e saldırması yaptığı tüm katliamları unutturup yeni bir Ortadoğu kamuoyu da oluşturabilir. İsrail'e karşı savaş açan bir Esad Arap kamuoyunda yeniden prestij kazanabilir ve koltuğunu sağlamlaştırabilir.

EN ZOR KONUM TÜRKİYE'NİN

Olası bir İsrail-Suriye savaşında kendine en zor yer belirleyecek olan ise Türkiye. İsrail ile ilişkilerin düzelmesi gibi bir ihtimale bu zamana kadar yer vermeyen ve Esad'ın da koltuğundan çekilmesini bekleyen Türkiye özür dilemiş bir İsrail ve İsrail'e savaş açan Suriye karşısında kendisine yeni bir pozisyon belirleyip dış politikasını şekillendirmek zorunda kalabileceği öngörülüyor.

Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyaretinde dosya götürmesi de Esad'ın savaş ilan ederek yeniden devlet sahibi pozisyonuna bürünmemesi öncesi dış politikada son hamle olarak konuşuluyor.

ERDOĞAN DOSYA İLE KANITLAYACAK

Beşşar Esad'ın İsrail'e savaş ilan edecek olması Esad'ı bölgede "destek verilmesi gereken lider" pozisyonuna sokabilir ve bu durum Başbakan Erdoğan'ın bu zamana kadar yürüttüğü politikasını çökertebilir. 

Ancak Esad'ın kimyasal silah kullandığı dünya kamuoyuna ispatlanırsa uluslararası anlaşmalarda savaş suçu olarak kabul edildiği için Esad'ın tüm meşruiyeti düşürülmüş olacak. 


ewefs.jpg