BIST 10.327
DOLAR 32,29
EURO 34,70
ALTIN 2.395,57
HABER /  DÜNYA

NİTELİKLERİ BEYİNLERİ TÜRK BİLİMİNE KAZANDIRMANIN ZAMANI

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, "Özellikle Türkiye’nin eğitim, bilim ve araştırmadaki birikimlerini yaymak ve Türkiye’yi yabancı öğrenciler, ...

Abone ol

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, "Özellikle Türkiye’nin eğitim, bilim ve araştırmadaki birikimlerini yaymak ve Türkiye’yi yabancı öğrenciler, araştırmacılar için çekim merkezi yapmak, nitelikli beyinleri ülkemizin bilim ortamına kazandırmak için son derece uygun bir dönemde bulunmaktayız" dedi.
Çetinsaya, İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi’nde düzenlenen “1. Uluslararası Yükseköğretimde İşbirliği Konferansı”na katıldı. Burada konuşma yapan Çetinsaya, uluslararasılaşma politikasının, günümüz yüksek öğretiminin temel bir parçası olduğunu söyledi. Küreselleşmenin, yüksek öğretim dünyasına etkilerinin çok yönlü olduğunu dile getiren Çetinsaya, OECD başta olmak üzere yüksek öğretimin geleceğiyle ilgili senaryolar üreten kurumların, gelecekte öğrenciler ve öğretim üyelerinin farklı ülkelerde bulunan yüksek öğretim kurumlarıyla daha fazla ilişki içinde olacağını, akademik araştırmalarda uluslararası işbirliklerinin artacağını ve sınır aşırı hareketliliğin yüksek öğretimin ayrılmaz bir parçası haline geleceğini net rakamlarla ortaya koyduğunu ifade etti. Çetinsaya, YÖK’ün yeni dönemde kendine biçtiği en önemli rollerden birini, "uluslararasılaşma sürecini sağlıklı bir şekilde koordine etmek" şeklinde açıklayarak, "Uluslararası niteliği artmış bir yüksek öğretim alanı, toplumsal hoşgörü ve farklı ülkelerle, toplumlarla artan diyalog ortamını sağlayacağı için sadece eğitim politikaları açısından değil, küresel barış ve refahı desteklemek açısından da anahtar rol üstlenecektir" dedi.
Çetinsaya, Türkiye’nin bölgesel olarak ekonomik ve sosyal etkinliğinin artığı ve pek çok küresel ve bölgesel sorunun çözümüne katkı sağlamasının beklendiği bir zaman diliminde, üniversitelere de bu çerçevede sorumluluklar düştüğünü belirtti. Çetinsaya, "Özellikle Türkiye’nin eğitim, bilim ve araştırmadaki birikimlerini yaymak ve Türkiye’yi yabancı öğrenciler, araştırmacılar için çekim merkezi yapmak, nitelikli beyinleri ülkemizin bilim ortamına kazandırmak için son derece uygun bir dönemde bulunmaktayız" şeklinde konuştu.
Çetinsaya, uluslararasılaşma sürecinde etkin bir üniversite profili üretebilmenin, uluslararası öğrenci ve öğretim elemanı oranının dünya standartlarına uygunluğuyla mümkün olabileceğini söyledi. Türkiye yüksek öğretim sisteminin, son yıllarda anlamlı büyüme gerçekleştirdiğini kaydeden Çetinsaya, "Türkiye yıllardır tartışılan yüksek öğretim sistemi, uluslararasılaşma eğilimleriyle birlikte evrensel normlara yaklaşacaktır. Bugün sayısı 170 olan yüksek öğretim kurumlarımız, 4.3 milyon öğrencimiz, 130 bine yakın öğretim elemanımız ve son yıllarda giderek artan kamu finansman desteğiyle büyüyen Türkiye yüksek öğretim alanı, uluslararasılaşma bağlamında da önemli avantajlara sahiptir" diye konuştu.
(İHA)