BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

BAĞIŞ: İSTİKRAR İÇİN BAŞKANLIK SİSTEMİ

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “İstikrarı güvence altına almanın bence en önemli yöntemi, artık bizim başkanlık sistemine geçmemiz...

Abone ol

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “İstikrarı güvence altına almanın bence en önemli yöntemi, artık bizim başkanlık sistemine geçmemiz” dedi.
Bakan Bağış, Shangri-La Bosphorus Hotel’de düzenlenen “İstanbul Moda Hazır Giyim Konferansı”na katıldı. Burada konuşma yapan Bakan Bağış, çözüm süreciyle ilgili olarak, “Bu ülkede çözüm sürecini kimileri çok farklı bir şeymiş bir pazarlık süreciymiş gibi göstermeye çalışıyor ama çözüm süreci aslında anayasamızdaki eşit vatandaşlık ibaresinin uygulamaya geçme sürecidir. Çözüm süreci de yeni bir süreç değildir. Çözüm süreci 2001 yılının Ağustos ayında kamuoyu ile paylaşılan AK Parti programında kodları yazılı olan, adım adım uygulanan bir süreçtir. Çözüm süreci Türkiye’nin belirli bir kesimine yönelik süreç değildir, Türkiye’nin tamamını kucaklayan, kapsayan her vatandaşın bu ülkenin eşit vatandaşı hissetmesini sağlayan bir süreçtir” dedi.
Türkiye’de ekonominin geliştiğini de ifade eden Bakan Bağış, “Bugün Türkiye’nin dünyanın en büyük 16’ıncı ekonomisi olması Avrupa’nın 6’ıncı en büyük ekonomisi olması aslında son 10 buçuk yıldır demokrasiye ve bireye yapılan yatırımlar sayesinde olmuştur. Bunun neticelerini sektör olarak siz de görüyorsunuz. Bugün artık Türkiye dışarıda süklüm püklüm vatandaşlarının utanarak pasaportlarını uzatmaktan utanmaktan çıktığı tam aksine çok farklı bir noktaya geldi. Sizlerle el ele verip bu ülkenin gücünü bütün dünyaya gösterme konusunda çok önemli başarılara imza atıyoruz. Sizlerin ürünlerinizin o ‘Made In Turkey’ yazısı belki Türkiye’nin bu süreçteki en önemli yumuşak güçlerinden birini oluşturuyor. Bundan 12 yıl evvel Türkiye 10 gün sonrasının hedeflerini bile kestiremiyordu. Bir anaysa kitapçığı bir masanın ucundan havalandığında obür ucuna düşene kadar yüzde 8 bir faizi ben değil sizler ödediniz. Bir gecede kepenkleri kapattınız, dostlarınızın arkadaşlarınız iflasını hep birlikte izlediniz. İşte Türkiye o günleri şimdi geride bırakıyor” diye konuştu.
Bakan Bağış, konuşmasında çok güçlü bir heyetle ABD’ye gideceklerini ifade etti.

“YENİ BİR ANAYASAYA KAVUŞMAMIZIN VAKTİ GELDİ”
Bağış, “Gerçekten 11 yıldır adeta bir modacı titizliğiyle ülkemizin her bir köşesini nakış nakış ve adalet ve kalkınma hamleleriyle işledik. Artık Türkiye’nin gövdesine dar gelen bu düzeneği de değiştirmek zorundayız. Sizlerle birlikte Türkiye’nin gerçek ihtiyaçlarını önemseyen bu ülkenin her bir bireyinin benim diyeceği bir anayasaya kavuşmamızın vakti geldi. İnşallah buradan sizlerin de katkılarıyla Türkiye’nin bu konuda kafası karışık muhalefetine de doğru mesajları verebiliriz. Doğru bir anayasayla aspirin prospektüsü gibi her detayın yazmadığı ama vatandaşın hakkını koruyan herkesi kucaklayan bir anayasayla Türkiye’nin önünü açabiliriz. Bu anayasada istikrarın mutlaka güvence altına alınması gerekir. Sizler bunun en yakın şahitlerisiniz” dedi.
Egemen Bağış, ülkede ne zaman tek partili iktidar olmuşsa, istikrar olmuşsa Türkiye ilerlemiş, ne zaman da bir koalisyon hükümeti olmuşsa bu ülkenin gerilediğini belirterek şunları söyledi:
“Ülke ve millet zarar görmüştür. İstikrarı güvence altına almanın bence en önemli yöntemi artık bizim başkanlık sistemine geçmemizle gerçekleşecektir. Eğer Atatürk’ün ilk kurduğunda ön gördüğü sistem devam etmiş olsaydı ya da dünyanın şu anda başarılı bütün ülkelerinin uyguladığı başkanlık sistemi ülkemizde yürürlükte kalsaydı 61’inci hükümete gelmemiz ortalama 305 yıl sürerdi. Biz 90’ıncı yılda geldik. Nereden bakarsanız bakın bir kere sistemin Türkiye’ye kaybettirdiği 215 yıldan bahsediyoruz. Başkanlık sistemi kimileri tarafından sanki bir otoriter sistem olacakmış gibi gösterilmeye çalışılıyor kesinlikle bunun gerçekle alakası yok. İşte ABD’de başkan Obama geçen yıl Bakü’ye bir buçuk yıl boyunca bir büyükelçi atayamadı. Bu mudur otoriterlik? Başkanlık sisteminde gerçekten yasama yürütme yargı erkleri arasında görev dağılımı vardır, denetim mekanizması vardır. Türkiye’nin asıl sorunu bugünkü parlamenter sistemin yarattığı karmaşadır. Bizde şu anda erkler iç içe geçmiştir. Beni sizler İstanbul Milletvekili olarak seçip gönderdiniz, yasama mensubuyum. Tamamen bir kargaşa sistemi var. Gerçek denetimin olabilmesi için bir kere erkler arasındaki görev dağılımın çok net bir şekilde oluşabilmesi lazım.”
(İHA)