BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.427,03
HABER /  POLİTİKA

Ermenistanın kafası değişmeli

Azerbaycan'da bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan'a mesaj verdi.

Abone ol Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Ermenistan 1915 olaylarının yorumlanmasını başka ülkelerin parlamentoları nezdinde takip etmeyi sürdürdükçe ilişkilerin normalleşmesiyle ilgili bir gelişme beklenmemelidir'' dedi.

Azerbaycan ziyaretinin ikinci gününde Azerbaycan Milli Meclisi'ne hitap eden Gül, Türkiye ve Azerbaycan'ın Ermenistan ile yaşadığı sorunlara değindi.

Gül, "Türkiye, Ermenistan Cumhuriyeti'ni 16 Aralık 1991'de tanımıştır. Karadeniz'e sahili olmadığı halde Ermenistan'ı Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na davet etmiştir. Buna rağmen, Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulmasını engelleyen sorunlar ortaya çıkmıştır. Bugün bulunduğumuz noktaya gelinmesinden Türkiye'nin sorumlu olduğunu düşünmüyorum" dedi.

"Bu durumdan hoşnut olduğumuzu söyleyemem" diyen Gül, "Ermenistan'ın bir yandan komşusu Türkiye'ye karşı hasmane davranışlar içinde bulunmasının, bir yandan da diğer komşusu Azerbaycan'ın topraklarını işgal altında tutmasının bugünkü durumun sebebi olduğunu artık tüm dünya görmelidir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı, Ermenistan 1915 olaylarının yorumlanmasını başka ülkelerin parlamentoları nezdinde takip etmeyi sürdürdükçe ilişkilerin normalleşmesiyle ilgili bir gelişme beklenmemesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini "kardeşlik" olarak tanımlayan Gül, Yukarı Karabağ sorununun da Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü içinde, barışçı yollardan çözümü için gereken katkıyı sağlamaya devam edeceklerini kaydetti.

Gül, "Bölgedeki projelerin barış, işbirliği, istikrar ve iyi komşuluk ilişkilerine saygı duyan diğer ülkelere de açık olduğunu Ermenistan yöneticilerinin de anlamaları gerektiğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Gül, konuşmasının sonunda Azerbaycan parlamentosu üyeleri tarafından ayakta alkışlandı. Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Oktay Asedov, Gül'ün Azerbaycan'da bulunmasından son derece memnun olduklarını belirterek, "Her iki ülke terör meselesinde, bölgesel meselelerde birdir, bir olacaktır" dedi.