BIST 9.080
DOLAR 32,46
EURO 35,09
ALTIN 2.324,05
HABER /  DÜNYA

Barzaniden PKKya son ihtar!

Onlar da kritik buluşmayı yakından izledi. Barzani ABD'de alınan kararlar için şunları dedi...

Abone ol Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin Başbakanı Neçirvan Barzani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyaretini ''olumlu'' karşıladıklarını açıkladı.

Erbil'de basın toplantısı düzenleyen Barzani, ziyareti çok yakından izlediklerini belirterek, "Söylenen her sözü destekliyoruz diyemeyiz şüphesiz. Ama genel olarak görüşmenin havası memnuniyet vericiydi. Özellikle Sayın Erdoğan'ın 'istikrar hem Irak, hem de Türkiye için önemlidir' tespiti bizce bundan sonra atılacak adımların temelini oluşturacaktır" dedi.
 
PKK'yı terör örgütü olarak tanımlayarak işin içinden çıkmayı 'şekli bir davranış' olarak niteleyen Neçirvan Barzani, çözüme ulaşmak için görüşmelerin sürdürülmesi gerektiğini belirtti.
 
"PKK derhal silah bırakmalı"
 
Barzani, "PKK ve PJAK'ın yaptığı her silahlı eylemin hem bölgesel Kürt hükümetine hem de Kürt halkına zarar verdiği"ni ifade ederek, "PKK derhal kayıtsız şartsız silah bırakıp edip barışçıl yöntemlere yönelmelidir. Aksi takdirde bundan sonra olacakların mesuliyeti onlara aittir" diye konuştu.
 
PKK'nın kendi topraklarında bulunması konusunda ise "Biz bölgemizi komşu ülkelere saldırı platformu olarak kullandırmamakta ciddiyiz. PKK eğer Türkiye veya İran'da silahlı eylem yaptıktan sonra elini kolunu sallayarak Irak'a geri döneceğini zannediyorsa, buna kesinlikle izin vermeyeceğimizi bilmelidir" dedi.
 
PKK'nın Türkiye topraklarında yaptığı silahlı eylemleri desteklemediklerini belirten Barzani, "Bu eylemler en çok Kürtlere zarar veriyor. PKK ve PJAK'ın yaptığı her eylem bölgesel Kürt hükümetine baskı olarak geri dönüyor. Bu eylemler barışçıl Kürtlere zarar veriyor" şeklinde konuştu.
 
"PKK sorunu görüşmelerle çözülür"
 
"Yeni Irak halkın yüzde 80'i tarafından kabul edilen yeni Irak Anayasası'na dayanmaktadır" diyen Barzani, "Bölgesel hükümetin varlığı da bu anayasa ile düzenlenmiştir. Türkiye'nin bu yeni anayasaya ve yeni Irak'a saygı göstermesini bekliyoruz" dedi.
 
Saddam döneminde Türkiye'nin kendileriyle en yüksek düzeyde görüşmeler gerçekleştirdiğini söyleyen Barzani, "Denklik sorunumuz yoktu. Demokratik bir Irak'ımız var ve Türkiye'nin bu noktadan sonra bizi denk görmemeye başlamasını anlayamıyorum. PKK sorunu görüşmelerle çözülür ancak bu görüşmelerde bütün tarafların yer alması ve bazen Ankara-Washington-Erbil arasında yürütülmesi gerekir" ifadesini kullandı.
 
PKK'ya karşı alınan önlemler
 
PKK'ya karşı aldıkları somut önlemlerle ilgili bilgi veren Barzani, PKK'lıların Kürt bölgesindeki havaalanlarını kullanarak seyahat etmesini engellediklerini söyledi.
 
Barzani, Mahmur Kampı'nın giriş çıkışlarını daha sıkı kontrol altına aldıklarını ve dağ yollarına giden ikmal yollarında yeni kontrol noktaları oluşturduklarını söyledi.
 
Ekonomik ambargo kararı
 
2006 yılı rakamlarına göre Habur Sınır Kapısı'ndan 2.7 milyar dolar değerinde ithalat yapıldığını belirten Barzani, PKK sorununun çözümünün ambargodan geçmediğini belirtti.
 
Ticari ilişkilerin kendileri kadar Türkiye için de önemli olduğunu ifade eden Neçirvan Barzani, bu ilişkilerin iki halk arasındaki bağları güçlendirdiğini dile getirdi.
 
Türk askerlerinin teslimi
 
Sekiz Türk askerinin teslim edilmesinde herhangi siyasi bir hedeflerinin olmadığına işaret eden Barzani, buna tamamen "insani" amaçlarla aracılık ettiklerini ifade etti. (Kaynak: CNN Türk)