BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,96
ALTIN 2.438,51
HABER /  GÜNCEL

Generalli heyet kimin isteği?

Orgeneral Saygun'un sivil heyete katılmasını kim istemiş biliyor musunuz?

Abone ol İnternethaber/ 5 Kasım'daki kritik Beyaz Saray ziyaretinde bir ilk gerçekleşmişti. İlk kez resmi heyette üst düzey bir asker yer almıştı.

Peki heyete bir askeri dahil etmek kimin fikriydi? Merak edilen bu sorunun yanıtını Radikal'den Murat Yetkin çözdü. Yetkin şöyle aktarıyor;

Erdoğan talep etti
"Türkiye'nin resmi heyetine asker dahil edilmesi fikrinin Başbakan Erdoğan'dan çıktığını gösteriyor. Erdoğan bu fikri 20 Ekim'deki PKK saldırısının hemen ardından 21 ekimdeki ilk yüz yüze görüşmelerinde Orgeneral Büyükanıt'a açmış. O da yararlı olacağını söyleyerek kabul etmiş.

Aklındaki isim farklıydı
O aşamada Erdoğan'ın aklındaki isim aynı zamanda Başbakan'ın askeri danışmanı olan Korganeral Taşdeler'miş. Başbakan'ın bu fikri açmasında, 5 Kasım görüşmesinde oyalanmanın önlenmesi bir yana, teknik bir konu gündeme geldiğinde o anda buna karşılık verecek bir kişinin yanında bulunması ihtiyacı olmuş. Böylelikle, Orgeneral Taşdeler 5 Kasım görüşmesine hazırlanmaya başlamış. Durum Amerikalılara da bildirilmiş.

Saygun'u Büyükanıt önerdi
Erdoğan ve Büyükanıt arasında 29 Ekim törenleri sırasında yapılan konuşmalarda bu kez Büyükanıt Erdoğan'a, Bush görüşmesinde daha yüksek düzey ve karar alma yetkisi bulunan bir subayın yer almasının daha etkili olabileceğini söylemiş ve Orgeneral Saygun'u önermiş. Erdoğan da bunu memnuniyetle kabul etmiş. Böylelikle, hazırlıklarını sürdüren Taşdeler Rice görüşmesine girerken, Saygun ABD heyetine dahil edilmiş. Böylece ABD'deki muhatabının da Irak'taki birliklere sözü geçebilecek düzeyde bir subay olması sağlanmış. "